CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Daniel Mareš

12. 02. 2021

0 komentářů

Analytický tým vypočítal, že změny klimatu budou pro Česko pozitivní

 


 

Zmiňovaná tvrzení české pobočky mezinárodní poradenské společnosti Deloitte zaplavily český internet. Odborná veřejnost je totiž považuje za velmi kontroverzní. Deloitte se proto po dvou týdnech od zveřejnění rozhodla zmiňovanou práci stáhnout. Zpráva byla negativně přijata i centrálou nadnárodní společnosti.

Ve studii se mimo jiné dočteme, že v případě „nejteplejšího“ scénáře by HDP v ČR na osobu v roce 2096 bylo proti současným podmínkám vyšší o 1,1 procenta. Na první pohled se to může zdát málo, kumulovaný dopad od roku 2020 do konce století by ovšem činil 8,6 procenta v nejmírnějším scénáři a až 25 procent ve scénáři nejrychlejšího oteplování. Dále se například uvádí, že pouze zemědělství by muselo z dlouhodobého hlediska čelit negativním dopadům oteplování.

Prostředí kolem nás není jen holá statistika

Proti tvrzením ze studie se mimo jiné ohradili i vědci z Univerzity Karlovy. Ve svém vyjádření uvádí, že závěry provedeného modelování dopadů klimatické změny – a to jak ve vydané tiskové zprávě, tak v následně uveřejněné studii – nejsou adekvátně podložené, trpí omezeními použitého přístupu a neměly by být používány k zobecnění, o které se studie pokouší.

Zvýšení teploty nebo srážek nepředstavuje jen položku v regresní rovnici. Závěr autorů, který navrhuje, že na tom budeme v ČR v důsledku zvýšení globální teploty lépe, opomíjí fakt, že ekosystémy, biota a prostředí, které nás obklopují, nejsou holá statistická čísla. Ve skutečnosti představují systém, který musí být v rovnováze, jež může být nenávratně narušená, a to nemůže být reflektováno v projekcích stavících na krátkodobých (ročních) změnách teplot v minulosti,“ dočteme se ve vyjádření Univerzity Karlovy.

Je škoda, že se nevedla věcná diskuse

Ekologové, odborná veřejnost i novináři se shodují v tom, že studii neměla Deloitte stahovat. Právě to vyvolalo ještě větší vášně a zájem. Analytik Československé obchodní banky (ČSOB) pro investujeme.cz sděluje, že také zaregistroval negativní reakce na informaci o jejím stažení.Je škoda, že se o studii nevedla věcná diskuse, která by nastínila, co je možné udělat proto, aby česká ekonomika v nové době obstála,“ myslí si odborník ČSOB.

REKLAMA

Je podle něj evidentní, že hlavní pozornost se primárně upíná k solárním panelům, větrným elektrárnám, nebo k tzv. uhlíkově neutrálnímu hospodářství. Nicméně to samo o sobě asi problém zvyšování teploty nezvrátí. „Proto by bylo vhodné se věcně zabývat, jak to tu asi bude v dalších desetiletích vypadat, a co je možné udělat, aby dopady pro ekonomiku, a především pak pro život obyvatel ČR byly co nejméně negativní,“ dodává.

Oteplování představuje pro ekonomiku výzvu a potenciál

Šimon Blecha z tiskového odboru Ministerstva financí také vše nevidí pouze negativně. Předně pro server investujeme.cz uvádí, že pokračování současného trendu klimatické změny může mít nedozírné následky na životní podmínky velkého množství lidí. Pro některá odvětví ekonomiky ale podle něj může oteplování představovat značnou výzvu a potenciál.

Jedná se zejména o přechod k environmentálně šetrnějším technologiím, v oblasti energetiky nebo dopravy, motivovaný snahou globální změnu klimatu zmírnit. Z toho všeho by podle něj mohli z dlouhodobého hlediska české firmy profitovat. „Teplejší klima může také pozitivně ovlivnit produktivitu v zemědělství či stavebnictví a snížit náklady podniků a domácností na vytápění,“ podotýká Šimon Blecha.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *