CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Roman Koděra

25. 07. 2019

0 komentářů

Amazon, Facebook a Alphabet vs. Fed a váhání jménem Libra

 

Společnosti Amazon, Facebook a Alphabet/Google už nenesou přívlastek „technologické“, přestože jejich DNA je čistě technologická. Aktuálně však ani jedna ze jmenovaných společností není součástí technologického sektoru indexu S&P 500.

Loading



 

Amazon je součástí Consumer Discretionary, Facebook a Alphabet jsou v Communication Services. Ať se budeme na tyto tři společnosti dívat jakkoliv, pak jejich velikost má zásadní dopad na index S&P 500:

  • Dohromady tvoří 8 % váhu v indexu.
  • Jako celek mají větší dopad na index než dalších pět sektorových skupin: Consumer Staples (7,4 %), Energy ( 4,9 %), Utilities ( 3,3 %), Real Estate (3,1 %) a Materials (2,7 %).
  • Ještě z jiné perspektivy, tyto tři společnosti mají téměř stejnou důležitost (8 % vs 9,1 %) v indexu S&P 500 jako kombinovaný efekt 27 společností ze sektoru Utilities, 31 společností z Real Estate a 27 firem ze sektoru Materials.

Amazon, Facebook a Google jsou dostaečně systematicky důležité, aby si zasloužili vaší pozornost, když už nastal čas na představení jejich výsledků.

Tento týden nás čeká přehlídka všech třech firem. Facebook svá čísla zveřejnil ve středu a Amazon a Google je zveřejní dnes. Abyste byli připraveni, nabízím vám, co se čeká na „ulici“ Wall Street.

AMAZON (3,3 % váha v S&P 500, 23 % v sektoru Consumer Discretionary)

  • Očekávaný růst EPS: 10 %, tedy 5,58 USD na akcii
  • Očekávaný růst tržeb: +18 %, na 62,4 mld. USD
  • Aktuální odhad pro 2019: 27 USD na akcii, nárůst o 36 % oproti roku 2018
  • Aktuální valuace: 72x 2019 EPS

Loňské překvapení Amazonu 100% lepšími výsledky, než byly odhady analytiků, nečekejme, ale překvapení namísto očekávaných 10 % růstu EPS by se zrodit mohlo.

REKLAMA

FACEBOOK (1,9 % váha v S&P 500, 20 % v sektoru Communications Services)

  • Očekávaný růst EPS: 7,5 %, tedy 1,87 USD na akcii
  • Očekávaný růst tržeb: +25 %, na 16,5 mld. USD
  • Aktuální odhad pro 2019: 7,10 USD na akcii, pokles o 6 % oproti roku 2018
  • Aktuální valuace: 28x 2019 EPS

Tlak marží na společnost Facebook doléhá ze všech stran a regulace též. Cokoliv jako mírný růst společnosti pomůže, o Libře až později.

ALPHABET/GOOGLE (2,8 % váha v indexu S&P 500, 23 % v sektoru Communications Services)

  • Očekávaný růst EPS: pokles o 3,6 %, tedy 11,33 USD na akcii
  • Očekávaný růst tržeb: +17 %, na 38,2 mld. USD
  • Aktuální odhad pro 2019: 45,67 USD na akcii, nárůst o 4,5 % oproti roku 2018
  • Aktuální valuace: 29x 2019 EPS

Google zaostal za odhady předešlé dva kvartály, když zklamal na straně tržeb a současně vynaložil vyšší náklady na rozjezd cloudu.

Potrženo sečteno, ačkoliv má Google co napravovat, pak jedno je jisté. Tato trojice má aktuálně vyšší kartu pro vývoj na akciovém trhu, než blížící se zasedání Fedu, které bude 31. července.

Jakou má „Váhu“ cokoliv nového?

V roce 1914 byly v Americe poprvé použity semafory, když se počet automobilů poprvé v historii vyšplhal na metu 1 milionů vozů. K překvapení to nebylo ve velkém městě, ale v Clevelandu v Ohiu (clevelandští Kavalíři mi odpustí, ale před tím, než tam hrál LeBron James to bylo opravdu malé město).

REKLAMA

V roce 1917 se první semafor objevil v New York City na křižovatce 5té a 57mé. To už se roční produkce aut pohybovala na 1 milionu vozů.

Příběh ukazuje, jak regulace zaostává za inovací. Při pohledu minulostí uplynulých 20 let vidíme Amazon, který nesrážel zákonnou daň. Airbnb využilo šedé zóny mezi ubytováním v soukromí a regulovaným hotelovým businessem. A Lyft a Uber udělali to samé v zastaralém systému taxislužby.

Minulý týden se bankovní komise pustila do Facebooku a jeho nové kryptoměny Libry.  Samozřejmě celé situaci nepomáhá už tak negativní situace okolo Facebooku a jeho prohřešků, ale ruku na srdce, nemám sebemenší pochybnosti, že i kdyby Steve Jobs vstal z mrtvých, nedopadl by lépe než zástupce Facebooku David Marcus.

„Váha“ však překvapivě vyvážila misku vah v DC a možná je to aktuálně jediné téma, kde panuje shoda mezi Demokraty a Republikány. Téma Libra mělo negativní dopad na Bitcoin, který za týden ztratil 27 %, a je jen otázka, jak dlouho Facebook bude ochoten zůstat ve fritovacím hrnci, když je okolo víc ryb na smažení.

Na konci dne se kryptoměny dočkají podobného vývoje jako semafor a automobilový provoz a ostatní disrputivní technologie, ale tyto srážky s regulací jim nakonec umožní jejich růst, protože přísný pohled regulace je nakonec po všech testech učiní bezpečnějšími. Starý příběh, ale s určitou mírou nadsázky předvídatelný… nemyslíte?

O víkendu jsme si připomněli 50 let od prvního letu Apolla 11 na měsíc, ale málokdo už ví, že Neil Amstrong rok před svým prvním krokem na Měsíci málem zemřel při testování lunárního modulu, ze kterého se musel katapultovat. Dalším, kdo se úspěšně před lety katapultoval, se vrátí v létě 2020. Dočkáme se pokračování Top Gunu a Maverick v podání Toma Cruise se už zase prohání ve stíhačce.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *