Čtvrtek 24. září. Svátek má Jaromír.

Saxo Bank: Nejobchodovanější akcií Q1 2019 byl Facebook, čeští investoři věří Microsoftu

Investice Saxo Bank 11.04.2019 | 15:45 0 Komentářů

Poslední kvartál 2018 výrazně poškodil ceny akcií a současně ohrozil odhady výnosů pro hlavní světové indexy. Díky historickému obratu Fedu v jeho monetární politice a lepším číslům z Asie se trhy dokázaly z této katastrofy zotavit.

Americké akcie se téměř plně vrátily na loňská maxima a index S&P 500 je jen o 2 % pod svým zářijovým vrcholem. Motory růstu jsou monetární politika a optimismus z obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Pozitivní vliv mají i posilující makroekonomické údaje z Asie,“ uvádí Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank.

Výsledky globálně nejobchodovanějších akcií podle Saxo Bank (meziroční nárůst):

Facebook Inc. (+34 %)

Facebook je stále velmi oblíbený u běžných lidí i investorů. Společnost má po celém světě zhruba 2,3 miliardy uživatelů. Sociální síť nadále vykazuje stabilní růst a její akcie jsou nadále nejobchodovanější.

NVIDIA Corp. (+43 %)

Akcie NVIDIA se v posledních letech obchodují velmi aktivně díky rozšíření svého záběru o e-hry, kryptoměny, datová centra a automobilový průmysl prostřednictvím výroby grafických procesorů (GPU). Ty představují středobod masivních investic do automatizace a strojového učení. Díky tomu je NVIDIA nyní zřejmě nejzajímavější společností v tomto odvětví.

Tesla Inc. (-17,5 %)

Každý má na Teslu svůj názor a investoři se neshodnou na budoucích vyhlídkách, protože cena akcií je nestabilní. Tesla je největší jednostranně zaměřenou společností pro investory do elektromobilů a už jen proto se její akcie obchodují nadále ve velkém.

Alibaba Group Holding Ltd (+35,5 %)

Po dlouhá léta představovaly akcie Alibaby jedny z nejobchodovanějších akcií, protože investorům nabízejí expozici na čínském spotřebitelském trhu a přístup k jeho digitalizaci. Kromě toho Alibaba nabízí vysoké míry růstu, které jsou od finanční krize téměř nevídané.

Netflix Inc. (+35,5 %)

Počet uživatelů Netflixu dosáhl ve čtvrtém kvartálu téměř 150 milionů. Společnost se zároveň stává dominantní a dobře známou značkou pro řadu spotřebitelů při rozhodování o poskytovateli televizní zábavy. To samozřejmě zvyšuje povědomí a obchodní aktivitu akcií. Výhodou je i skutečnost, že Netflix vykazuje dlouhodobý růst.

Akcie/umístění 1. 2. 3. 4. 5.
Česko Microsoft Corp. Alibaba Group Holding Ltd NVIDIA Corp. Cisco Systems Inc.

Siemens AG
Slovensko Shopify Inc.

Weibo Corp.

Wirecard AG

Tesla Inc.

Netflix Inc.
Polsko NVIDIA Corp.

Amazon.com Inc.

Facebook Inc.

Alibaba Group Holding Ltd

Netflix Inc.

Velká Británie Amazon.com Inc.

Anglo American Plc.

Lloyds Banking Group Plc

Glencore Plc

Wirecard AG

Francie Wirecard AG

NVIDIA Corp.

Goldman Sachs

Air France-KLM

Papa Johns International Inc.

Rusko Facebook Inc.

Apple Inc.

Anadarko Petroleum Corp.

Boeing Co.

Tesla Inc.

Všechny trhy Facebook Inc.

NVIDIA Corp. Tesla Inc. Alibaba Group Holding Ltd Netflix Inc.

Jak jsou na tom české akcie?

„České akcie mají za sebou pozitivní vstup do nového roku, nicméně jsem přesvědčen, že bychom od našeho trhu mohli očekávat více. Ekonomice se daří, otazníkem je ale budoucí chování ČNB. Není jisté, zda po loňském roce, který se nesl v duchu zvyšování sazeb, dojde k dalšímu navýšení. To by mohlo mít restriktivní charakter. Věřím, že se českým akciím bude v druhém kvartále i nadále dařit. Zároveň očekávám zvýšenou aktivitu na pražské burze. Z takové situace by těžily všechny zúčastněné strany, investoři především,“ doplňuje Tomáš Daňhel, analytik pražské Saxo Bank.