CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Petr Zámečník

27. 12. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Závěr roku prohrává Čína

 

Index ICZ pravidelných investic do akciových fondů v závěru roku posílil. Mezi nejrůstovějšími fondy je… všehochuť. Zato mezi nejztrátovějšími dominuje Čína.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v závěru roku posílil o 0,82 % na 1 115,5 bodu. Meziročně tak připsal 1,72 %. Nejedná se tak o nijak zářný výsledek. Např. index amerického trhu Dow Jones Industrial Average ve stejném období posílil o 25 %, S&P 500 o 18,5 % a Nasdaq o 27,4 %.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Index ICZ - prosinec 2017: 1 115,5 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Dařilo se i dalším trhům. Hang Seng Index z Hong Kongu připsal 37,1 %, japonský Nikkei 225 posílil o 17,9 % a na své si přišel i kolísavý brazilský trh, jehož index Ibovespa připsal 29,6 %. Zato evropský Euro Stoxx 50 jen o 8,5 % a čínský SSE Composite Index ze Shanghai Stock Exchange dokonce jen o 6 %. A je to právě Čína, která poklesla v uplynulém měsíci nejvíce.

Proč podílové fondy mají horší výsledky než indexy

Pravidelná investice do akciových podílových fondů dopadla v uplynulém roce hůře než velká část světových trhů. Ale zdaleka ne všechny. Kupříkladu ruská burza propadla podle MOEX Russia Index o 5,6 % a nepochybně nebyla jediná.

Jedním z důvodů, proč Index ICZ a potažmo akciové fondy v něm zahrnuté nevydělávají tolik, jako se daří nejlepším světovým indexům, je, že jsou i další indexy, které již tolik nevydělávaly. A i fondy zaměřené na tyto trhy jsou součástí Indexu ICZ.

Ne zcela nevýznamným důvodem jsou i poplatky a celková nákladovost fondů. Zatímco index je beznákladový (nikdo nemusí aktivně vybírat akcie do portfolia, nemusí platit poplatky obchodníkům s cennými papíry), podílové fondy své náklady v řádu jednotek procent mají.

A v neposlední řadě hraje významnou roli i kurz české koruny. S výjimkou investic do českých akcií, kterých je v portfoliích světových fondů zanedbatelné množství, byly všechny investice do akciových fondů ovlivněny českou korunou. A ta po ukončení intervencí posílila meziročně o 4,98 % vůči euru a dokonce o 16,84 % vůči americkému dolaru.  Posílení koruny vůči dolaru tak kupříkladu vymazalo téměř kompletně zhodnocení indexu S&P 500…

Největší posílení: Mix…

Mezi fondy s nejvyšším zhodnocením v uplynulém měsíci není žádná jednotná linka. Vynikají pouze Templeton Africa Fund a HSBC GIF Turkey Equity, které připsaly více než 10 %, ale jinak se v první desítce nachází fondy zaměřené na rozvíjející se trhy, Spojené státy, přírodní zdroje, indickou infrastrukturu a japonské i francouzské akcie.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 11. 2017 a 20. 12. 2017
Templeton Africa Fund A(acc) USD 11,37%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR 10,60%
Parvest Equity Turkey 6,66%
Franklin Natural Resources (USD) 5,40%
Parvest Equity World Emerging Small Cap 5,35%
FF – France A-ACC-EUR 5,26%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE 5,25%
Parvest Equity USA Mid Cap 5,18%
Aberdeen Global – Japanese Smaller Companies EUR 5,14%
HSBC GIF US Equity A USD 5,05%

Zdroj: Index ICZ

Turecko se do první desítky dostalo ve dvou exemplářích podílových fondů. Jedná se pravděpodobně o korekci ztrát předešlého měsíce, kde patřilo naopak mezi nejztrátovější trhy.

Největší ztráty: Čína

V posledním měsíci se nedaří čínským akciím. Mezi desítkou podílových fondů s největšími ztrátami v uplynulém měsíci je šest akciových fondů se zaměřením na čínské akcie. Nutno ale dodat, že poklesy nejsou nijak závratné a nedosahují ani 5 %. Prosinec se tak ukazuje jako klidný měsíc.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 11. 2017 a 20. 12. 2017
HSBC GIF Chinese Equity A USD -4,14%
Pioneer Funds – China Equity (USD) -3,75%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -3,58%
FF – China Consumer Fund A-ACC-EUR -3,35%
ESPA Stock Istanbul -3,26%
Templeton Korea -3,25%
PineBridge Greater China Equity Fund -3,11%
Parvest Equity China -3,08%
Generali Investments SICAV Greater China equity -3,07%
Parvest Equity World Utilities -2,94%

Zdroj: Index ICZ

Jedním z důvodů poklesu čínských akcií může být proklamace strany a vlády ke snižování emisí. V Pekingu se již nedá dýchat. A jakýkoli zásah do snižování emisí může přibrzdit ekonomiku a zisky výrobních společností. Jedním z kroků bude vytvoření vnitřního trhu s emisními povolenkami po vzoru Evropské unie.

Bitcoin

Kryptoměna bitcoin zatím nemá žádný podílový fond. Po schválení bitcoin futures se ale znovu otevřela možnost přehodnocení zamítavého stanoviska americké komise pro cenné papíry stran ETF (Exchange Traded Fund) na bitcoin.

Poslední vývoj kryptoměny ovšem není nijak růžový. Před Vánoci investoři do virtuální měny vybírali zisky poté, co bitcoin posílil k 19 tis. USD (v rámci denního obchodování i nad tuto hranici) a před Štědrým dnem ho srazili na 14 312,7988 USD/BTC. Je vhodný čas k nákupu po korekci? Nebo již praská přefouklá bublina? Těžko říci. Osobně se beztak raději držím tradičních investičních nástrojů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *