CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

28. 03. 2018

0 komentářů

Akciové fondy: Výsledky v předvečer obchodní války

 

Protekcionismus a obchodní války nesvědčí snad nikomu a ničemu. A už vůbec ne akciovým trhům. Akciové fondy v březnu klesly… ale poměrně neznatelně k tomu, co je ještě čeká.

Loading



 

Donald Trump v minulém týdnu rozehrál nebezpečnou hru. Chce chránit vnitřní trh Spojených států zavedením cel. Výsledek? Hodnota i amerických společností propadla. Evropská unie si sice vymínila (zatím dočasnou) výjimku, ale ani Čína si nechce nechat omezení volného obchodu líbit. Obchodní válka je na spadnutí.

Omezení mezinárodního obchodu nesvědčí akciovým společnostem. Jejich hodnota tak začala klesat spolu s cenou jednotlivých akcií. A v návaznosti na to klesá i hodnota akciových podílových fondů. V březnu (do 20. 3. 2018) zatím jen minimálně. Index ICZ pravidelného investování poklesl jen o 0,12 % na 1089,4 bodu. Jestli se ale politické mračno nerozežene a obchodní válka nabere plných obrátek, je pravděpodobný další pokles, který se může podobat i volnému pádu.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Index ICZ - březen 2018: 1089,4 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Zlaté fondy padaly a Čína rostla

V předvečer obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou dopadl poněkud překvapivě. Akciové fondy zaměřené na čínské akcie se umístily s masivní převahou v první desítce nejúspěšnějších fondů. Naopak akcie těžařů zlata hrají první housle mezi nejméně úspěšnými fondy a navázaly tak na předešlý nepříznivý měsíc. Je pravděpodobné, že v příštím měsíci si situace otočí.

Vývoj ceny zlata od vyhlášení nové celní politiky Trumpovy administrativy nasvědčuje obavě z růstu rizika a poklesu cen akcií. Zlato jen za minulý týden přidalo k ceně téměř 40 USD/oz. a několikrát atakovalo hranici 1 350 USD/oz. Na tento vývoj reagují i akcie těžařů zlata.

Vedle těžařů zlata se s nejhlubšími poklesy postavila nesourodá směsice podílových fondů. Nejvíce propadl fond zaměřený na indonéské akcie, v první (poslední) desítce jsou dále fondy zaměřené na Francii, střední a východní Evropu a Brazílii a Latinskou Ameriku.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond  Znehodnocení mezi           20. 2. 2018 a 20. 3. 2018
Parvest Equity Indonesia USD -8,02%
FF – France A-ACC-EUR -5,46%
BGF World Gold Fund -5,14%
BGF World Mining Fund -4,57%
Generali Investments SICAV Central & Eastern European equity DX (EUR) -4,43%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) -4,39%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -4,20%
NN (L) Latin America Equity -3,79%
NN (L) Materials (CZK)* -3,60%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -3,43%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Technologie vedou…

Fondy zaměřené na čínské akciové společnosti zaujaly 6 z 10 pozic nejrůstovějších fondů. I další pozice patřily Asii – jednu získal fond zacílený na Jižní Koreu, která zažívá klidnější období po uklidnění politického napětí se severním sousedem, a jednu fond zaměřený na jižní a východní Asii.

Mezi nejziskovějšími ovšem byly i dva fondy z jiného soudku – zaměřené na akcie technologických společností. V jejich případě se může jednat o běžnou volatilitu. Technologie patří mezi nejkolísavější obory na světových burzách.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond  Zhodnocení mezi           20. 2. 2018 a 20. 3. 2018
Franklin Technology 5,31%
AMUNDI FUNDS EQUITY GREATER CHINA USD 5,29%
Parvest Equity World Technology EUR 5,05%
NN (L) Greater China Equity 4,58%
Parvest Equity China 4,41%
FF – China Opportunities A-ACC-EUR 4,21%
Templeton Korea 4,12%
Aberdeen Global – Chinese Equity 4,11%
FF – South East Asia Fund A-ACC-EUR 4,08%
FF – China Consumer Fund A-ACC-EUR 3,84%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Obchodní válka – příležitost pro pravidelné investice

Rozpoutá-li se obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou (či celým zbytkem světa), dojde pravděpodobně k nemalému propadu cen akcií. Částečně bude pokles ovlivněn reálnými fundamenty (poklesne zisk firem z důvodu vyšších cel a menších obchodních příležitostí), ovšem částečně se bude jednat o psychologický výprodej.

Bude-li obchodní válka zahájena, bude muset být i ukončena. I Donald Trump si prostřednictvím svých poradců musí dříve či později uvědomit, že sice krátkodobě může svým spřáteleným korporacím přihrát vyšší zisky, dlouhodobě ale bude i USA ztrácet. Navíc americký prezident (na rozdíl od čínského prezidenta a novodobého ruského cara) nemá neomezenou dobu vládnutí. A pak se ceny narovnají a akcie opět porostou.

Dočasný propad akcií je přitom vítanou příležitostí k nákupu. Je to podobné jako výprodeje v obchodních domech. Proč kupovat akcie za plnou cenu, když je ve výprodejích mohu koupit za polovic? Při pravidelném investování se navíc projeví výrazný efekt průměrování investic – ve výprodeji nakoupíte za stejný objem peněz více akcií či podílových listů. A to se počítá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *