CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

24. 04. 2019

0 komentářů

Akciové fondy: Čtvrtý měsíc růstu v řadě

 

Letošní rok akciovým podílovým fondům přeje. Pravidelné investice měřené Indexem ICZ zaznamenaly čtvrtý růst za čtyři měsíce a celkem si připsaly 9,5 %. Nejvíce se dařilo fondům zaměřeným na Blízký východ a severní Afriku.

Loading



 

V loňském roce akciové fondy svým investorům příliš radosti nepřinesly. Pravidelné investice dle Indexu ICZ v roce 2018 odepsaly přes 8,2 %. V letošním roce se ale karta obrátila a veškeré ztráty jsou po čtyřměsíčním růstu o 9,5 % vymazány. Index ICZ v dubnu přidal 1,89 % a usadil se na hodnotě 1121,1 bodu.

Graf 1: Index ICZ pravidelných investic do akciových fondů

Index ICZ - duben 2019 - 1121,1 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Naprostá většina akciových fondů v dubnu připsala kladné zhodnocení. Se zápornými hodnotami skončily pouze necelé čtyři desítky z téměř čtyř stovek sledovaných fondů. Nejvíce se přitom dařilo dvěma fondům zaměřeným na Blízký východ a severní Afriku (MENA – Middle East and North Africa). Pozitivních výsledků ovšem dosahovaly vesměs veškeré fondy zaměřené na rozvíjející se trhy s výjimkou Latinské Ameriky a Turecka.

V první desítce nejúspěšnějších fondů se umístil též fond zaměřený na francouzské akcie. Zřejmě mu pomohlo uklidnění situace kolem protestů Žlutých vest ještě před požárem Notre Dame. Po požáru a prohlášení několika milionářů, že přispějí na obnovu národní památky, se protesty opět obnovily s komunistickou ideou, že když mohou milionáři přispívat na obnovu historického náboženského symbolu, mohou také přispět vyšším zdaněním na uspokojení jejich požadavků. To se v ceně akcií ale ještě nestačilo propsat do dubnového Indexu ICZ.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 3. 2019 a 20. 4. 2019
AMUNDI FUNDS EQUITY MENA USD 8,01%
Franklin MENA Fund (USD) 7,58%
NN (L) Consumer Goods 7,46%
FF – France A-ACC-EUR 7,22%
Parvest Equity China 7,06%
FF – Emerging Europe/ Middle East & Africa (EUR) 6,84%
FF – Emerging Markets Fund A-ACC-USD 6,58%
Aberdeen Global – Technology Equity 6,38%
HSBC GIF Chinese Equity A USD 6,34%
NN (L) Information Technology 6,14%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Mezi poraženými fondy uplynulého měsíce se umístily akciové fondy zaměřené na brazilské akcie, biotechnologie a zdravotní péči. Nedařilo se ani Turecku a širšímu regionu Latinské Ameriky.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 3. 2019 a 20. 4. 2019
HSBC GIF Brazil Equity A USD -7,89%
Franklin Biotechnology Discovery -7,78%
Parvest Equity Brazil -7,70%
NN (L) Health Care -7,66%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) -7,22%
BGF World Healthscience Fund -6,90%
Parvest Equity Turkey -6,76%
Parvest Equity World Health Care -6,65%
Generali Fond farmacie a biotechnologie -6,56%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) -6,38%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Britská mýdlová opera pokračuje…

Evropská unie při svém vzniku sice předpokládala možnost výstupu některého z členských států, ale kromě článku 50 s tím nikdo nepočítal. Brexit se tak začíná podobat mýdlové opeře s nekončícím dějem. To je pro akciové trhy na jednu stranu dobrá zpráva – Brexit je zajímá čím dál méně. Je to sice tím, že počítají vesměs s horší variantou výstupu, tudíž již nemají kam v důsledku „novinek“ klesnout, snížila se ale nejistota měřená volatilitou po jakékoli brexitové informaci.

Brexit byl těsně před neřízeným odchodem Velké Británie „z Evropy“ odložen. Nicméně ani odklad nejspíš příliš nezmění. Od britského referenda koncem června 2016 uplynuly již téměř tři roky a britský parlament se není stále schopen dohodnout na způsobu odchodu s Evropskou unií. Ve hře jsou stále veškeré varianty od tvrdého Brexitu bez dohody po nové referendum s možností setrvání v jednotné Evropě.

Jedním z důsledků britské volby je paralýza evropských představitelů. Místo řešení problémů Evropské unie, kterých má více než dost, se věnují dohadování s Velkou Británií. Toto ovšem může být považováno i za kladný rys Brexitu, neboť se zpomaluje práce na nových a nových směrnicích a nařízeních…

Obchodní válka míří na letadla

Cílem obchodní politiky Donalda Trumpa je ochrana amerických firem za každou cenu. To ukázal v úvodu obchodní války, kdy ho američtí průmyslníci varovali před dopady cel, která postihnou i je – a to i v případě, že nenastanou (očekávaná) odvetná opatření. V globalizovaném světě výroba probíhá napříč hranicemi a cla jí nesvědčí na žádné straně. Nutno dodat, že dotace jsou protipólem téhož.

A právě dotací pro francouzský Airbus se Donald Trump přidržel při podpoře amerického Boeingu. Boeing po pádu dvou svých letadel a odstavení celé vyrobené řady leteckých strojů zažívá těžké časy nejen na burze, ale i v odbytu, kdy letecké společnosti ruší své objednávky s ohledem na bezpečnost. A tak se mu prezidentova podpora jistě hodí. Spolu s Airbusem se svezly i další   typicky francouzské produkty, jako jsou sýry či víno, a helikoptéry. Donald Trump pohrozil cly ve výši dalších 11 mld. USD.

Terorismus ztrácí moc

Velikonoční akce vraždících maniaků na Srí Lance má na svém kontě již 321 obětí a přibližně 500 zraněných. Podle vyšetřovatelů se mělo jednat o odvetu psychicky narušeného vraha z Nového Zélandu. Obecně se skupinám duševně chorých osob se sklonem k vraždění lidí s jiným politickým či náboženským názorem říká teroristé.

Od největšího teroristického útoku na budovu Světového obchodního centra (World Trade Centrum, WTC) letos uplyne 18 let. Od té doby proběhla řádka větších či menších útoků a válka s „Islámským státem“. Teroristické útoky neustávají. Vždy se najde vrah, který se zaštítí některou z ideologií.

Jedno se ale změnilo. Dopad na akciové trhy. K útoku na Srí Lance došlo o Velikonocích. Po prodlouženém víkendu v úterý trhy na zprávy již nereagovaly. Jedním z možných vysvětlení by mohlo být, že k útoku nedošlo ve Spojených státech ani Velké Británii či na evropském kontinentu. Zdá se ale, že terorismus ztrácí sílu a minimálně do finančních trhů se propisuje stále méně. Třeba jednou ztratí sílu zcela.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *