CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

31. 10. 2018

0 komentářů

Akciové fondy: Brazílie vystřelila Latinskou Ameriku do výšin

 

Brazílie se odklonila od komunistických experimentů a zvolila pravicového prezidenta. „Nemůžeme pokračovat ve flirtování se socialismem, komunismem a levicovým populismem,“ uvedl Jair Bolsonaro, nový brazilský prezident ve svém prvním projevu. Brazilské akcie a s nimi podílové fondy reagují růstem.

Loading



 

Brazilské volby pomohly nejen podílovým fondům zaměřeným na brazilské akcie, ale pomohly k růstu celé Latinské Ameriky. Přesto to ve světovém měřítku nestačilo a Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů v září klesl o 2,66 % na 1052,1 bodu.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - říjen 2018: 1052,1 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Letošní rok není pro akciové fondy příznivý. Říjnový pokles je již pátým v řadě a rok 2018 zaznamenal pouze dva růstové měsíce. Celkem Index ICZ pravidelného investování ztratil již téměř 5,7 %. V posledním měsíci se negativní rozbuškou stala Itálie s nově zvolenou populistickou vládou a stále se vyostřující situace kolem obchodní války organizované americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Brazílie táhne Latinskou Ameriku

Nejúspěšnějšími podílovými fondy byly ty zaměřené na brazilské akcie. Tři z nich připsaly v průměru čtvrtinu hodnoty. Brazilské akcie vytáhly k růstu i fondy nakupující latinskoamerické akcie. Těch se do první desítky dostalo dalších pět.

Po významných poklesech vlivem politiky tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogana již druhý měsíc v řadě rostou i turecké akcie a s nimi podílové fondy zaměřené na Turecko. Jedním z důvodů může být i stabilizace turecké liry po zvýšení úrokových sazeb tureckou centrální bankou. Turecká lira začala od konce srpna posilovat a již z kurzu 3,278 Kč/TRY k 30. srpnu posílila na 4,097 Kč/TRY k 29. říjnu, tedy o téměř 25 %. Pořád ale zůstává výrazně slabší oproti situaci před rokem, kdy kurz dosahoval 5,848 Kč/TRY.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 9. 2018 a 20. 10. 2018
Parvest Equity Brazil 26,20%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 24,49%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 23,33%
BGF Latin American Fund 15,90%
Parvest Equity Latin America 14,25%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR 14,11%
Parvest Equity Turkey 13,91%
NN (L) Latin America Equity 12,92%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 12,80%
Aberdeen Global – Latin American Equity (USD) 12,21%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Itálie a Donald Trump potápí světové trhy

Na italské akcie se v rámci Indexu ICZ zaměřují pouze dva podílové fondy. A oba dva ztratily v uplynulém měsíci více než 10 % své hodnoty. Příčinou je snaha nové populistické italské vlády protlačit rozpočet odporující dohodě Itálie s Evropskou komisí. Evropská komise italský rozpočet pro rok 2019 s deficitem 2,4 % HDP při státním dluhu v objemu 130 % HDP odmítla a Itálie se chystá na reparát.

Itálie se musí snažit, neboť při nedohodě s Evropskou komisí a protlačení rozpočtu Evropské unii navzdory by se dostala do mnohem větších potíží. Pro začátek by dostala snížený rating od ratingových agentur, což by vedlo k výprodeji italských státních dluhopisů a růstu italských úroků. A to by prodražilo správu gigantického italského státního dluhu. Dál by se italská ekonomika svezla jak domeček z karet a naplánovaný deficit by byl překročen jak běžný socialistický plán pětiletky.

Itálie se může stát rozbuškou pro příští světovou hospodářskou recesi. Samotný trhavý materiál ovšem roznáší americký prezident Donald Trump. Při rozsévání cel a obchodních bariér po celém světě se neohlíží na nic – ani na americké firmy. V minulém týdnu např. zveřejnila své horší než očekávané výsledky americká společnost Catepillar (CAT) a jako důvod uvedla především zavedení cel na ocel a hliník.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 9. 2018 a 20. 10. 2018
FF – Italy A-ACC-Euro -10,97%
NN (L) Materials (CZK)* -10,61%
CS EF Italy B -10,46%
Templeton Asian Growth Fund CZK H1 -10,25%
NN (L) Prestige & Luxe -10,17%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE -9,01%
AMUNDI FUNDS EQUITY US RELATIVE VALUE H CZK -8,78%
CS EF Small Cap Europe B -8,68%
AMUNDI FUNDS EQUITY EUROLAND SMALL CAP -8,41%
HSBC GIF Euroland Equity Smaller Companies A EUR -8,29%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Krize na dohled?

S přibývajícími korekcemi a rostoucí volatilitou se stále častěji ozývají predikce, že se blíží další krize. Ve skutečnosti se krize blíží neustále – je to běžný ekonomický cyklus. Spíše otázkou je, kdy se následující krize projeví a jak bude hluboká.

Hlasy o blížící se krizi zaznívaly již v roce 2014. „Myslím, že na všech aktivech se vytvořila kolosální bublina, která nakonec splaskne, a možná, že už splaskávat začala,“ uvedl tehdy pro televizní stanici CNBC Marc Faber, investor přezdívaný Doktor Zkáza. Steen Jakobsen ze Saxo Bank tehdy očekával korekci amerického indexu S&P 500 o 30 % či profesor financí Arturo Bris z IMD Business School předpokládal pokles o 30 až 35 %.

Přitom index S&P 500 od doby zveřejnění této zprávy vzrostl (s drobnými korekcemi) z hodnoty 1967,57 na 2 641,25 k 29. 10. 2018. Tedy místo 30% poklesu americký trh o 34,2 % vzrostl. A to navzdory poklesům v poslední době, kdy eskaluje obchodní válka.

Graf 2: Vývoj indexu S&P 500 za uplynulých 5 let

Index S&P 500

Zdroj: Google Finance

Nyní jsou trhy vysoko a roste i počet rizikových faktorů. Ovšem obdobná situace byla i před 4 roky. Krize se nepochybně blíží. O kolik ale ještě akcie posílí a kolik dividend ještě společnosti vyplatí, než k hlubokému řezu dojde?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *