CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Akciové fondy: Čína se dostala opět do sedla

 

Akciovým fondům se start do nového roku vydařil. Index ICZ pravidelného investování si v lednu připsal 2,13 %. Zatímco v závěru roku patřila Čína k nejztrátovějším, v lednu se opět vyhoupla do sedla.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v lednu posílil o 2,31 % na 1 139,3 bodu. Meziročně došlo k nárůstu o 3,14 %. Za poslední rok se indexu dařilo lépe jen v únoru 2017, kdy si připsal dokonce 3,78 %.

Silný rok pro čínské akcie

Akciovým fondem s největším zhodnocením se v lednu stal Templeton Asian Growth Fund zaměřený na burzy v asijských zemích, který si připsal 9,67 %. Mezi deset nejziskovějších akciových fondů se v lednu dostaly dokonce čtyři fondy, které investují do čínských akcií. Nejlépe se dařilo fondu FF –  China Focus A-ACC-EUR, který překročil zhodnocení 8,5 %.

Čínská jízda by mohla pokračovat i v letošním roce. Růstový výhled podporují stabilní makroekonomická data a přiměřené valuace. Portfolio manager společnosti Fidelity Internationa Raymond Ma sází v letošním roce především na technologické tituly: „Jsem pozitivní u odvětví ,nové Číny‘, zejména tedy u společností, které pravděpodobně budou těžit ze zvyšování spotřeby a zájmu o inovace. Mám rád společnosti, které mají silné technologické know-how a inovativní produkty, a právě u takovýchto firem očekávám v dohledné době nejvyšší růst.“

Nejziskovější desítku akciových fondů doplnily dva brazilské, dva ruské fondy a jeden akciový fond zaměřený na rozvíjející se země. Zhodnotit o více než 8 % se ale z těchto fondů podařilo pouze fondu HSBC GIF Russia Equity A USD.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi           20. 12. 2017 a 20. 1. 2018
Templeton Asian Growth Fund CZK H1 9,67%
FF – China Focus A-ACC-EUR 8,61%
HSBC GIF Russia Equity A USD 8,33%
HSBC GIF Chinese Equity A USD 7,97%
Pioneer Funds – Russian Equity 7,60%
Parvest Equity China 7,60%
Parvest Equity Brazil 7,37%
AMUNDI FUNDS EQUITY EMERGING WORLD (CZK) 7,27%
Pioneer Funds – China Equity (USD) 7,25%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 7,24%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Ztrátovým fondům kralují utility

Největší propad zaznamenaly v prvním měsíci letošního roku dva fondy zaměřené na utility. V závěsu se drží FF – Global Property Fund A-ACC-EUR, který investuje do globálních majetkových cenných papírů, jeho ztráta však nepřekonala hranici 5 %.

Do desítky neztrátovějších fondů se zařadily také tři fondy zaměřené na reality, které své propady zažily i v loňském roce. Dalšími fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci byly fondy investující do infrastruktury a fond NN (L) Food & Beverages, který ise zaměřuje především na výrobce a distributory potravin, nápojů a tabáku.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi        20. 12. 2017 a 20. 1. 2018
Parvest Equity World Utilities -7,17%
NN (L) Utilities -5,53%
FF – Global Property Fund A-ACC-EUR -3,96%
NN (L) Global Real Estate -3,92%
Franklin Global Real Estate (USD) -3,74%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE -3,15%
Parvest Real Estate Securities World -3,05%
Franklin Global Listed Infrastructure Fund -2,91%
FF – Global Telecomm. A-ACC-EUR -2,85%
NN (L) Food & Beverages -2,34%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Centrální banky zasedají

Výsledky lednového zasedání americké centrální banky Fedu budou známy dnes večer. K zásadní změně politiky by dojít nemělo, trhy se přesto v nadcházejících měsících budou muset zřejmě vypořádat s variantou tří zvýšení sazeb v letošním roce.

Ve čtvrtek zasedne také Česká národní banka (ČNB). Analytici se shodují, že by mělo dojít ke zvýšení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu. Nová prognóza centrální banky by však mohla ukázat, že by sazby letos mohly vzrůst letos již jen jednou.

„Výraznější posílení koruny tedy od čtvrtečního zasedání ČNB očekávat nelze. Naopak kurz koruny může ve výsledku i mírně oslabit,“ míní Jana Steckerová z Komerční banky. Oslabení by však mělo být pouze dočasné a česká koruna by měla posilovat (i když pozvolněji) i v roce letošním.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Je čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou? Tedy trochu jinak: Kdy se stane Čína největší ekonomickou mocností na světě? Existuje mnoho odpovědí, často diametrálně odlišných.

Text: Luboš Smrčka

Foto: Shutterstock

23. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *