CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: bydeurope.com

12. 01. 2024

0 komentářů

Přijde Tesla o prvenství? Čínský konkurent těží z inovací i podpory vlády

 

Majitel Tesly Elon Musk se dříve čínské automobilce BYD posmíval. Nyní však ohrožuje pozici premianta mezi výrobci elektromobilů.

Loading



 

Na přelomu roku mnohé pozorovatele vývoje automobilového průmyslu překvapil pád americké Tesly z postu největšího výrobce elektromobilů, který se udál ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku. Tím, kdo automobilku Elona Muska překonal, byl čínský výrobce BYD.

Pikantní na celém příběhu je, že se Musk dříve čínské značce vysmíval a evidentně ji podceňoval. „Viděl jste jejich auto?“ ptal se v roce 2011 tehdy rozverný podnikatel. „Nemyslím si, že je nějak zvlášť atraktivní, technologie není příliš silná. A BYD jako společnost má na svém domácím území v Číně docela vážné problémy. Myslím, že se soustředí, a správně by se měli soustředit, na to, aby v Číně nevymřeli,“ dodal.

Vážný konkurent?

Čínského výrobce však není radno podceňovat. „Jejich cílem bylo stát se největším čínským výrobcem automobilů a dostat čínskou výrobu na mapu,“ řekl ekonomickému zpravodajskému serveru CNBC šéf společnosti Snow Bull Capital Taylor Ogan.

BYD přitom není čistě jen výrobcem elektromobilů. Historie firmy sahá do poloviny devadesátých let, kdy s několika málo zaměstnanci a zlomkem dnešního kapitálu začala vyrábět litihium iontové baterie. Využití její výrobky našly v mobilních telefonech, baterie dodávala například pro Motorolu nebo tehdy úspěšnou Nokii.

REKLAMA

Právě spojení výrobce této klíčové části i zbytku elektromobilu dělá ze značky silného konkurenta i pro západní automobilky. Na auta se v BYD zaměřili na začátku nového milénia, kdy pohltili malou čínskou automobilku. Nejdříve však BYD vyrobil model se spalovacím motorem (v roce 2005) a poté elektrické hybridy (od roku 2008).

Se stranou v zádech

O světové prvenství bude Tesla Elona Muska s čínským BYD podle analytiků bojovat i v letošním roce. BYD prý stále má prostor, kam se posouvat. Má navíc ještě jeden trumf v kapse, na který může spoléhat.

Odborníci upozorňují na to, že čínskému rivalu Tesly pomáhají i pekingské úřady, které nabízejí výhody pro zákazníky i posílají peníze do oboru. „BYD je vysoce inovativní a přizpůsobivá společnost, ale její vzestup je neoddělitelně spojen s ochranou a podporou Pekingu,“ potvrdil pro CNBC hlavní analytik společnosti Rhodium Gregor Sebastian.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Je čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou? Tedy trochu jinak: Kdy se stane Čína největší ekonomickou mocností na světě? Existuje mnoho odpovědí, často diametrálně odlišných.

Text: Luboš Smrčka

Foto: Shutterstock

23. 02. 2024

Akcie: Vyšší cena kapitálu začíná bolet

Boj proti inflaci zvýšil cenu kapitálu na úroveň, kdy se začaly otevírat trhliny ve světové ekonomice. Zároveň dochází k obratu amerického fiskálního cyklu, což může v kombinaci s vysokými úrokovými sazbami dostat ekonomiku do stavu lehké stagflace. To bude špatné pro cyklické akcie a v takovém případě ponesou nejvyšší riziko akcie […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 10. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *