CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 02. 2022

0 komentářů

6 případů, kdy musíte odevzdat daňové přiznání, i když jste už v důchodu

 

Starobní důchodci pobírající státní penzi nemusí odevzdávat daňové přiznání ani podepisovat roční zúčtování daně. Starobní důchod nedaníte, neplatíte se z něj daň z příjmu a dostáváte ho v čisté částce za měsíc. Pokud si ale osoba pobírající důchod přivydělává nějakou formou, má pravděpodobně povinnost podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu.

Loading



 

Osvobození od daně z příjmu

Pro osvobození příjmu od daně a pro osvobození příležitostného příjmu od daně platí následující dvě pravidla:

  • Pokud pobíráte pouze starobní důchod a nemáte jiné zdanitelné příjmy, pak příjem do 15 000 Kč za rok není nutné přiznávat, ani z něj nemusíte platit daň z příjmu.
  • Pokud jste pracující důchodce a máte příjem také ze závislé činnosti jako zaměstnanec, pak se tato částka snižuje na příjem 6 000 Kč za rok.

Když ale tuto podmínku nesplňujete a příležitostné příjmy překročily danou hranici pro osvobození od daně z příjmu, pak musíte i jako starobní důchodce podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu.

Jako zaměstnanec daňové přiznání podávat nemusíte

Pokud máte jako starobní důchodce příjem pouze z pracovní smlouvy či z některé pracovní dohody (DPP, DPČ), pak daňové přiznání nemusíte podávat. Zaměstnavatel vám totiž může vyplnit roční zúčtování daně. A to za podmínky, že máte pouze příjmy ze závislé činnosti. A že jste během roku neměli dva různé zaměstnavatele během jednoho měsíce.

V ročním zúčtování daně můžete i jako starobní důchodce uplatnit veškeré slevy a daňové odpočty, na které máte nárok. Není sice speciální daňová sleva pro státní důchodce, ale můžete uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka, na invaliditu, na ZTP/P, na manžela/ku bez zdanitelných příjmů. Stejně tak můžete uplatnit daňové odpočty na penzijní připojištění, životní pojištění, úroky z hypotéky a další.

REKLAMA

Kromě zaměstnaneckého poměru, DPP či DPČ si ale v důchodu můžete přivydělat i jinak. Ve kterých případech tedy daňové přiznání odevzdat musíte?

OSVČ ve starobním důchodu

Starobní důchodci přivydělávající si na živnostenský list mají povinnost odevzdat daňové přiznání. I když je OSVČ pouze na vedlejší činnost. Na povinnosti přiznat a zaplatit daň z příjmu pobírání důchodu nic nemění.

Příjem z pronájmu

Mezi oblíbené pasivní příjmy patří i příjmy z pronájmu. Pokud jako důchodce pronajímáte nemovitost, tak tyto příjmy musíte přiznat v daňovém přiznání. I jako zaměstnanec máte povinnost daňové přiznání odevzdat.

Prodej nemovitosti bez splnění časového testu

Prodej nemovitosti je osvobozen od daně z příjmu, pokud jste měli v nemovitosti 2leté trvalé bydliště nebo jste nemovitosti vlastnili déle než 5 let (déle než 10 let pro nemovitosti pořízené po 1. lednu 2021). Při prodeji nemovitosti, která tento časový test nesplnila, musíte odevzdat daňové přiznání.

REKLAMA

Příjem dividend ze zahraničí

Pokud částka dividend ze zahraničí přesáhla limit 15 000/6 000 Kč, pak je nutné podat daňové přiznání. Dividendy byly sice pravděpodobně zdaněny v zemi výplaty a daň z příjmu možná platit nebudete, ale do českého daňového přiznání jste povinni je uvést. Pro dividendy vyplácené v rámci České republiky platí, že se daní při výplatě srážkovou daní a do daňového přiznání je uvádět nemusíte.

Prodej cenných papírů

Pro prodej cenných papírů platí, že jsou osvobozeny od daně, pokud jste prodali cenné papíry za méně než 100 000 Kč, a tento limit platí pro celý daňový rok. A daň z příjmu také neplatíte, pokud jste prodali cenné papíry držené déle než tři roky. Pokud váš příjem z cenných papírů ani jednu z těchto podmínek nesplňuje, pak i jako starobní důchodce musíte odevzdat daňové přiznání.

Pobíráte opravdu vysoký důchod

Starobní důchody jsou osvobozeny od daně z příjmu až do částky 36násobku za rok. Pro rok 2021 byly tedy od daně osvobozeny důchody do celkové roční částky 547 200 Kč. Pokud jste tedy měli váš starobní důchod vyšší než 45 600 Kč měsíčně, máte povinnost podat daňové přiznání. A z částky nad roční limit zaplatit daň z příjmu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *