CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

21. 12. 2016

0 komentářů

ROSTOUCÍ OBCHOD VE SLUŽBÁCH VYTVÁŘÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKOU REPUBLIKU

 


 

HSBC společně s výzkumnou agenturou Oxford Economics přinášejí výsledky analýzy světového obchodu, která zjistila, že od časů globální finanční krize růst exportu služeb předstihl růst exportu se zbožím. „Robustní výkon obchodu se službami v posledních několika letech částečně odráží skutečnost, že služby mají tendenci podléhat méně ekonomickému cyklu než zpracovatelský průmysl. Služby se také staly více obchodovatelné v důsledku klesajících nákladů na cestování, technologický pokrok a také díky pokračujícímu úsilí o liberalizaci obchodu. Současně dochází také k významným strukturální posunům v globální ekonomice, jako je vzestup střední třídy, který zvyšuje poptávku po široké škále služeb pro spotřebitele,“ říká Michael Hordley, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

Prognózy globálního obchodu předkládané v tomto pravidelném průzkumu HSBC ukazují, že v následujících patnácti letech objem obchodovaných služeb bude i nadále růst průměrným ročním tempem 6 % a jejich podíl na obchodu se tak do roku 2030 více než zdvojnásobí. To znamená, že v roce 2020 podíl služeb na světovém obchodě dosáhne hranice 23 % až 24 % s pokračujícím růstem na 25 % v roce 2030. Nejrychleji se tato expanze projeví pravděpodobně v sektoru podnikatelských služeb (BPO/SSC), kde pokračující technologický pokrok usnadňuje přesun výroby či služby do zahraničí. Podle ABSL, sektor obchodních služeb tvoří 1,5 % HDP České republiky a roste působivým tempem v průměru 15 % ročně. Podobně pokračuje v růstu i poptávka po inovativních softwarových službách či potřeba řešení pro IT bezpečnost a je pravděpodobné, že tak dále podpoří silný růst v oblasti služeb informačních a komunikačních technologií, a tím i narůstající podíl služeb na světovém obchodě.

„ICT a další obchodní služby se stávají stále důležitějšími pro Českou republiku a další země v regionu poháněné třemi klíčovými faktory. Úzké zeměpisné, politické a kulturní vazby se západní Evropou jsou jedním z nich. Zatímco Asie a Indie hrály důležitou roli v offshoringu ICT služeb, ekonomiky Střední a Východní Evropy profitují z takzvaného „Nearshoring“. To znamená, že se společnosti rozhodnou pro outsourcing služeb v geograficky blízkých lokalitách s menším rozdílem v časových pásmech, což umožňuje efektivnější řízení projektů a což kompenzuje vyšší náklady na pracovní sílu. Dalším důležitým faktorem jsou nároky na kvalifikovanou pracovní sílu a jazykové dovednosti. Další výhody souvisejí s faktory, jako je členstvím v EU, které jsou zvláště důležité, pokud jde o snížení vnějších rizik, snižování administrativních nákladů a harmonizace regulačního prostředí, včetně ochrany dat a duševního vlastnictví (to činí středo a východoevropské země vhodnější lokací než Čína). Kvalitní telekomunikační infrastruktura, rozvinuté finanční služby a správné legislativní prostředí jsou další důležité prvky,“ vysvětluje dále Michael Hordley.

Výhled pro odvětví globálního turismu a cestování obecně je také optimistický, s růstem světové střední třídy cestuje stále více lidí, zejména z rozvíjejících se trhů a nadále tak roste celý sektor mezinárodní turistiky a cestování. Také se zlepšuje dopravní spojení v souvislosti s další výstavbou stovek nových letišť.  Díky nižším cenám paliva a rostoucí konkurenci klesají letecké tarify a více lidí na celém světě si může dovolit cestovat do jiných zemí, a už to není luxus. To vytváří příležitosti pro Českou republiku v čele s Prahou, která je jednou z 20 nejpopulárnějších destinací pro cestovatele z celého světa podle aktuálního žebříčku MasterCard Global Destination Cities Index.

Tisková zpráva HSBC

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *