CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

29. 06. 2022

0 komentářů

Autem na dovolenou? 10 tipů, jak ochránit své vozidlo

 

Cestovatelská sezóna je v plném proudu, a proto Allianz přináší deset tipů a rad motoristům, kteří chtějí do cílové destinace dorazit bezpečně a bez zbytečného stresu. Na co by si tedy řidiči měli dát během dovolené pozor?

Loading



 

 „Ať už motoristé vyrazí na chalupu nebo k moři, měli by si uvědomit, že zloději nejsou to jediné nebezpečí, které je a jejich vozidlo může potkat. Lidé za volantem často přeceňují své schopnosti, nevěnují dostatečnou pozornost řízení a neberou v potaz technické parametry vozidla. Je důležité myslet i na to, že pokud jedete s celou rodinou k moři, váha vozidla se může změnit i o několik desítek či stovek kilogramů a auto se začne chovat jinak, než když s ním jezdíte každý den sami do práce,“ upozorňuje metodik likvidace autopojištění Allianz Libor Beran.

Zloději

Opatrnost je vždy na místě, a proto by mělo být samozřejmostí nenechávat věci na středovém panelu, na sedačkách, zadním okně – ať už jde o kabelky, mobily, notebooky, či batohy.

Kola

REKLAMA

Poté, co jsou jízdní kola v nosiči řádně upevněna, je zapotřebí při jízdě myslet na to, že se změní rozměry vozidla – především pak před podjezdy, tunely či vjezdem do podzemní garáže. Je důležité znát nejen celkovou výšku či šířku automobilu s jízdními koly, ale kontrolovat jejich upevnění i během cesty. Tip: Některým motoristům se vyplatilo si na palubní desku napsat varovný lísteček, že kola vezou.

Únava

V letních měsících jsou velmi časté dlouhé noční přejezdy, kdy řidiči podcení nebezpečný mikrospánek. Motoristům proto Allianz doporučuje zařadit do jízdního plánu přestávky na protažení, občerstvení a samozřejmě i spánek.

Rychlost

Nedodržování dopravních předpisů? Podle statistiky Allianz může vyšší rychlost až za polovinu dopravních nehod. Řidiči by měli zpozornět především v obcích, v zatáčkách, či u zúžení pruhů.

REKLAMA

 Navigace

Navigace je bezesporu důležitou součástí cestovní výbavy. Je však důležité nezapomínat na to, že manipulace s ní by neměla probíhat za jízdy. Nepozornost za volantem je častou příčinou nedobrzdění a následné havárie.

Telefon

Stejná pravidla jako pro navigaci platí i pro mobilní telefon – psaní, telefonování, či natáčení a focení. To vše vede k nepozornosti a může mít stejné důsledky jako řízení pod vlivem alkoholu, protože řidič ztrácí schopnost se plně věnovat provozu.

Velikost a váha

Pokud čtyřčlenná rodina vyrazí na dovolenou s plně naloženým kufrem, váha vozidla je najednou vyšší i o několik desítek či stovek kilogramů. Naložené auto nejen více váží, ale má i delší brzdnou dráhu a celkově jiné jízdní vlastnosti. Na jiné jízdní vlastnosti je zapotřebí myslet i v případě, že si vozidlo řidiči půjčí – u takového karavanu nebude jiná jenom váha, ale i celkové rozměry, proto je dobré pořídit například i přídavná zrcátka.

Počasí

Letní bouřky, deště, případně i rozvodněné vodní toky… To, že terénní auto v protisměru bez problému projelo vodní plochou, neznamená, že tomu bude stejně i u naloženého rodinného vozidla. Zejména v lagunách, které se často tvoří po přívalových deštích, pak může dojít k výraznému poškození motoru, mnohdy až k totální škodě za stovky tisíc korun.

Ohniště

Ať už motoristé vyrazí na chatu nebo třeba do kempu, neměli by podcenit ani fakt, že v blízkosti ohniště rozhodně není jejich vozidlo v bezpečí.

Asistence

Pro klidnou dovolenou bez zbytečné stresu je dobré mít po ruce kontakt na asistenční službu – 241 170 000. Asistence od Allianz funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jako nepřetržitá pomoc na cestách. Základní asistenční služby jsou automatickou součástí všech čtyř balíčků autopojištění. A asistence nejen kdykoliv poradí, ale i odtáhne vozidlo či pomůže s opravou. V balíčcích PLUS, EXTRA, a MAX je pak zahrnuta rozšířená asistence. Ta řidičům v případě poruchy či zničení vozidla půjčí náhradní vozidlo, zajistí ubytování a přepravu posádky, ale také pomůže v případě ztráty či zabouchnutí klíčů od vozu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *