CZK/€ 24.580 -0,33%

CZK/CHF 25.145 -0,43%

29. 06. 2022

Autem na dovolenou? 10 tipů, jak ochránit své vozidlo

Cestovatelská sezóna je v plném proudu, a proto Allianz přináší deset tipů a rad motoristům, kteří chtějí do cílové destinace dorazit bezpečně a bez zbytečného stresu. Na co by si tedy řidiči měli dát během dovolené pozor?

„Ať už motoristé vyrazí na chalupu nebo k moři, měli by si uvědomit, že zloději nejsou to jediné nebezpečí, které je a jejich vozidlo může potkat. Lidé za volantem často přeceňují své schopnosti, nevěnují dostatečnou pozornost řízení a neberou v potaz technické parametry vozidla. Je důležité myslet i na to, že pokud jedete s celou rodinou k moři, váha vozidla se může změnit i o několik desítek či stovek kilogramů a auto se začne chovat jinak, než když s ním jezdíte každý den sami do práce,“ upozorňuje metodik likvidace autopojištění Allianz Libor Beran.

Zloději

Opatrnost je vždy na místě, a proto by mělo být samozřejmostí nenechávat věci na středovém panelu, na sedačkách, zadním okně – ať už jde o kabelky, mobily, notebooky, či batohy.

Kola

Poté, co jsou jízdní kola v nosiči řádně upevněna, je zapotřebí při jízdě myslet na to, že se změní rozměry vozidla – především pak před podjezdy, tunely či vjezdem do podzemní garáže. Je důležité znát nejen celkovou výšku či šířku automobilu s jízdními koly, ale kontrolovat jejich upevnění i během cesty. Tip: Některým motoristům se vyplatilo si na palubní desku napsat varovný lísteček, že kola vezou.

Únava

V letních měsících jsou velmi časté dlouhé noční přejezdy, kdy řidiči podcení nebezpečný mikrospánek. Motoristům proto Allianz doporučuje zařadit do jízdního plánu přestávky na protažení, občerstvení a samozřejmě i spánek.

Rychlost

Nedodržování dopravních předpisů? Podle statistiky Allianz může vyšší rychlost až za polovinu dopravních nehod. Řidiči by měli zpozornět především v obcích, v zatáčkách, či u zúžení pruhů.

Navigace

Navigace je bezesporu důležitou součástí cestovní výbavy. Je však důležité nezapomínat na to, že manipulace s ní by neměla probíhat za jízdy. Nepozornost za volantem je častou příčinou nedobrzdění a následné havárie.

Telefon

Stejná pravidla jako pro navigaci platí i pro mobilní telefon – psaní, telefonování, či natáčení a focení. To vše vede k nepozornosti a může mít stejné důsledky jako řízení pod vlivem alkoholu, protože řidič ztrácí schopnost se plně věnovat provozu.

Velikost a váha

Pokud čtyřčlenná rodina vyrazí na dovolenou s plně naloženým kufrem, váha vozidla je najednou vyšší i o několik desítek či stovek kilogramů. Naložené auto nejen více váží, ale má i delší brzdnou dráhu a celkově jiné jízdní vlastnosti. Na jiné jízdní vlastnosti je zapotřebí myslet i v případě, že si vozidlo řidiči půjčí – u takového karavanu nebude jiná jenom váha, ale i celkové rozměry, proto je dobré pořídit například i přídavná zrcátka.

Počasí

Letní bouřky, deště, případně i rozvodněné vodní toky… To, že terénní auto v protisměru bez problému projelo vodní plochou, neznamená, že tomu bude stejně i u naloženého rodinného vozidla. Zejména v lagunách, které se často tvoří po přívalových deštích, pak může dojít k výraznému poškození motoru, mnohdy až k totální škodě za stovky tisíc korun.

Ohniště

Ať už motoristé vyrazí na chatu nebo třeba do kempu, neměli by podcenit ani fakt, že v blízkosti ohniště rozhodně není jejich vozidlo v bezpečí.

Asistence

Pro klidnou dovolenou bez zbytečné stresu je dobré mít po ruce kontakt na asistenční službu – 241 170 000. Asistence od Allianz funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jako nepřetržitá pomoc na cestách. Základní asistenční služby jsou automatickou součástí všech čtyř balíčků autopojištění. A asistence nejen kdykoliv poradí, ale i odtáhne vozidlo či pomůže s opravou. V balíčcích PLUS, EXTRA, a MAX je pak zahrnuta rozšířená asistence. Ta řidičům v případě poruchy či zničení vozidla půjčí náhradní vozidlo, zajistí ubytování a přepravu posádky, ale také pomůže v případě ztráty či zabouchnutí klíčů od vozu.