CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Milan Vodička

29. 07. 2021

1 komentář

Kryptoměnový seriál, díl 3. – Je blockchain hrozbou pro současný systém – vlády, banky apod.?

 

Foto: Shutterstock

Jak jsme již zmínili v minulých dílech našeho seriálu, hlavní výhoda blockchainu oproti současnému stavu jsou – odstranění potřeby důvěryhodné třetí strany, nezměnitelnost a nezaměnitelnost údajů (a s tím související nezfalšovatelnost), časové razítko (prokázání že daná událost nastala v daném čase), decentralizace (a s tím spojená odolnost vůči cenzuře, mocenským zásahům apod.), transparentnost.

Loading



 

„Tyto vlastnosti samy o sobě jsou ideálem, který by měl být metou každé vlády, banky a instituce v ideálním světě. Za ideálních okolností by tedy pro systém měl byt blockchain darem z nebes, který budou horlivě aplikovat a umožní jim automatizaci a výrazné zefektivnění vlastních činnosti,“ uvedl Igor Pauer, CEO EDF Technology.

Tolik k teorii a nyní praxe

Jak se můžete každý den dočíst v médiích (ať už mainstreamových nebo tzv. alternativních) systém není dokonalý (a to ani zdaleka), a proto se prakticky denně dozvíte o nějaké korupci, krádežích veřejných prostředků, pozměňování (padělání) údajů, „malých domů“, podvodech a jiných nekalých činnostech. Jejich rozsah je ohromný (některé odhady uvádějí, že ze 100 dolarů vybraných na daních dojde k rozkradení nebo neefektivnímu použití zhruba 80 dolarů).

Pokud by byly peněžní toky a činnosti řízené přehlednými algoritmy (zjednodušeně matematikou), což je princip blockchainu, k takové neefektivitě nemůže dojít. V matematice se bude 2 + 2 vždy rovná 4. Zbytečně byste se „matematiku“ snažili přesvědčit, že 2 + 2 má být 7 (a ty zbylé 3, že si rozdělíte fifty – fifty).

Neefektivita a nepřehlednost současného systému je zřejmě záměrem. Proto se blockchain jeví jako hrozba pro všechny, kteří chtějí systém využívat na „nekalé“ činnosti.

REKLAMA

Mimo dohled veřejnosti však už dochází k masivní adopci blockchainu prakticky ve všech oblastech činností – od bankovnictví přes dopravu až po státní systémy (např. katastr, samozřejmě v některých osvícenějších zemích). Do celého odvětví stále rychleji naskakují kromě malých (zatím) fintechových firem i velké korporace (ve snaze nezůstat pozadu). Proces se tedy jeví už jako nezastavitelný.

„Co se týká bank, vzhledem k jejich chabému IT background mají v principu dvě možnosti – buď se budou snažit naskočit do rozjetého vlaku, a to ať už snahou o vytvoření vlastních týmů, což se jeví jako nepravděpodobné, protože blockchainovych ajťáků je podstatně méně než klasických a už i ty mají banky problém sehnat. Druhým řešením je akvírovat úspěšné projekty. Pokud si tento vlak nechají ujet, může se jim stát, že se z dálky budou dívat na rostoucí odvětví, nebo se mohou stát kořistí nově vznikajících, zatím malých, fintechovo / blockchainových firem. První vlaštovky v podobě koupených bank, jako Banco Finterra, Radius Bancorp, Liberty Bank a podobně, už známe,“ doplnil Igor Pauer.

 

Přečtete si další díly našeho kryptoměnového seriálu:

REKLAMA

Díl 1. – Proč vznikl blockchain a co tím tvůrci sledovali?

Díl 2. – Historicky exkurz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    30 července, 2021

    Používání krypto“měn“ jako universálního prostředku směny současně vedle již zavedených peněz, je pro fungování státu a ekonomiky obdobně „prospěšné“, jako když by začali někteří řidiči (v rámci své „svobody“ zvolit si, na které straně silnice pojedou) začali jezdit na druhé straně, tedy v protisměru.

    Jinak blockchain je jen způsob, jak jednoduché a nenáročné věci řešit složitě a náročně.

    Odpovědět