CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

20. 01. 2014

1 komentář

DEUTSCHE BANK a FED – Nepředvídatelné instituce?

 


 

V pátek, 17. prosince 2013, bylo zlato na nepatrně nižší úrovni a to poté, co byla získána inflační data z USA, která ukázala, že náklady na bydlení v USA se zvýšily nejvíce za posledních šest měsíců. Tím se zvýšila u investorů přitažlivost zlata, kteří vnímají zlato jako protiinflační symbol.

Co však vyvolalo na trzích relativně závažné otázky je situace kolem Deutsche Bank. Deutsche Bank v pátek oznámila, že stáhne nastavení benchmarku u zlata a stříbra, avšak stále zůstává odhodlána obchodovat s drahými kovy.

Banka je pouze jednou z pěti bank s drahými kovy, které se podílí na fixaci ceny zlata 2krát během dne pro stanovení pozice ceny zlata. Deutsche Bank plánuje prodat zlaté a stříbrné fixační pozice jinému členu London Bullion Market Association. Banka tvrdí, že se jedná o snížení pozice v obchodování s touto komoditou.

Načasování této akce je podezřelé a proto si toho nemohl nevšimnout nejvyšší finanční regulátor v Německu, BaFin, který se následně dotazoval na danou situaci zaměstnanců Deutsche Bank AG. Sondáž měla zjistit, zda se nejedná o potenciální manipulaci s cenami zlatých a stříbrných kovů. Deutsche Bank si musí být vědoma toho, že v minulosti vedl skandál na trzích s LIBOR sazbami  k pokutám dosahujících až 6 miliard dolarů.

Němci jsou největšími kupci zlata v Evropě i v západním světě, vzhledem k jejich zkušenostem s hyperinflací v roce 1922, devalvací měny a ekonomickým kolapsem po druhé světové válce. Tato situace výrazně nahrává vyšším cenám zlata, a to z toho důvodu, že Deutsche bank udělá vše pro to, aby tuto „konspirační teorii“ vyvrátila. A jaká by byla nejlepší odpověď ? Růst ceny zlata.

REKLAMA

V pondělí, 20. ledna v 11 hodin, se zlato obchodovalo za 1 255.10 dolarů/za unci. Stříbro dosáhlo hranice 20.27 dolarů/unci.

Autor: Jan Žák, Zlaťáky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jj

    30 ledna, 2014

    Tisknout papírové zlato mohou banky zrovna jako peníze, a klamat důvěřivce.
    Až to praskne bude inflace jako hrom. Když zlato, tak pravé.

    Odpovědět