CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

26. 09. 2019

0 komentářů

Kdo vydělal na krachu Thomas Cook?

 

Na rozdíl od akcionářů, zákazníků nebo zaměstnanců společnosti Thomas Cook, jež krach proslulé cestovní kanceláře tvrdě zasáhl, existují i subjekty, které na něm vydělaly. Jedná se o fondy investující do tzv. swapů úvěrového selhání. 

Loading



 

Podle Agentury Bloomberg se mezi nimi nachází např. britský fond Sona Asset Management nebo německý XAIA Investment. Celkem spekulanti na krachu cestovní kanceláře Thomas Cook, jíž britská vláda odmítla finančně pomoci, vydělali zhruba 250 milionů dolarů.

„Derivátové kontrakty typu swapů úvěrového selhání jsou často terčem kritiky. I v případě krachu Thomase Cooka se projevuje jejich jistá problematičnost, neboť držitelé swapů měli z pochopitelných důvodů zájem na bankrotu ikonické cestovky,“ uvádí ekonom Czech Funds Lukáš Kovanda.

Ještě v minulém týdnu zvažovala Thomas Cook provedení reorganizace, když požádala o ochranu před věřiteli v USA. Cestovní kancelář však byla nucena vstoupit do likvidace. „Před víkendem žili držitelé swapů úvěrového selhání cestovky Thomas Cook v nejistotě. Ohledně toho, zda zmíněná žádost o ochranu před věřiteli představuje či nepředstavuje pojistnou událost, při které již mají jakožto držitelé swapů – jakéhosi pojištění před bankrotem – nárok na vyplacení pojistného plnění,“ vysvětluje Kovanda.

Zdroj: Aktuálně.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *