CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

02. 05. 2019

0 komentářů

ČNB sází na dolar, analytici více věří euru

 

Česká národní banka v loňském roce v rámci správy svých devizových rezerv změnila měnu, ve které drží velkou část rezerv, a to z eur na dolary. Do dolaru ČNB konvertovala více než šest miliard eur (153,8 miliardy korun), což je zhruba pět procent z celkového objemu devizových rezerv v „rukou“ ČNB. Tyto rezervy centrální banka z větší části skoupila během devizových intervencí. Centrální banka tyto informace uvedla ve své výroční zprávě za rok 2018.

Loading



 


V roce 2018 pokračoval přesun části eurových aktiv do amerických dolarů. Ten byl zahájen v roce 2017 z důvodu zachování diverzifikační úlohy amerického dolaru v rezervním portfoliu ČNB poté, co důsledkem devizových intervencí prováděných v eurech výrazně posílilo procentní zastoupení eura v měnové struktuře rezerv,“ uvádí výroční zpráva ČNB.

V průběhu loňského roku se prodeje zastoupení eura v devizových rezervách banky snížily z 66 na 61 procent. Zastoupení amerického dolaru stoupl takřka o třetinu narostlo, a to z 18 na 23 procent.  „Hlavním důvodem je zřejmě optimalizace rozložení měn, ve kterých má banka své měnové rezervy, jelikož analytici spíše sází na růst kurzu eura,“ říká ekonom Cyrrusu Michal Brožka.

Analytici více věří euru. Odborníci, které oslovila agentura Bloomberg v ročním horizontu počítají se zhruba sedmiprocentním posílením eura oproti dolaru.
Zdroj : E15.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *