CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

29. 03. 2019

0 komentářů

Klient směnárny má od 1. dubna právo na storno do tří hodin od transakce

 

Na začátku dubna začne platit novela zákona o směnárenské činnosti. Ta by měla posílit postavení klienta směnárny. Nejdůležitější změnou je, že klient může transakci stornovat do tří hodin od provedení odchodu. ČNB k této příležitosti spouští webové stránky.

Loading



 

„Největším přínosem novely je z mého pohledu zvýšení transparentnosti směnárenského obchodu. Věřím, že směna peněz bude nově fungovat tak jednoduše, jako když si jedete natankovat na benzinovou pumpu.  Zákazníci směnáren navíc veškeré informace o svých právech najdou na nové webové stránce ČNB, jejíž adresa bude uvedena na každém dokladu o provedení směnárenského obchodu,“ říká viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.

Nejvýznamnější změny, které novela zákona o směnárenské činnosti přináší:

  • Zavedení práva klienta na storno směnárenského obchodu a případné doplňkové služby, a to do 3 hodin od jeho provedení.

  • Zavedení povinnosti informovat zájemce o možnosti storna prostřednictvím kurzovního lístku a dokladu o směně a dále zveřejněním adresy webové podstránky ČNB https://www.cnb.cz/exchangena vydaném dokladu.

    REKLAMA

  • Zákaz uveřejňování konkrétních VIP kurzů (výhodnějších kurzů) v provozovnách.

  • Zákaz účtování poplatku za směnu (příslušný poplatek musí být již zakalkulován v kurzech měn), s výjimkou např. směny mincí nebo šeků.

  • Zrušení předsmluvní informace u obchodů do 1 000 EUR.

Zdroj: ČNB, Tisková zpráva ČNB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *