CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

Akciové fondy: Růst táhne Latinská Amerika v čele s Brazílií

 

Vstup do nového roku se akciovým fondům vydařil. Index ICZ pravidelného investování se po sedmi měsících dostal z červených čísel. Lednový růst o 2,15 % táhnou především podílové fondy zaměřené na Latinskou Ameriku v čele s Brazílií.

Loading



 

Akciové trhy se v závěru roku uklidnily. Obavy investorů z globálního zpomalení se v posledním týdnu před koncem roku zmírnily a trhy opět nabraly rostoucí trend. A změna sentimentu pokračovala i na začátku roku.

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v lednu posílil o 2,15 % na 1 045,8 bodu. Meziročně ovšem došlo k poklesu o více než 8 %, přesto se indexu dařilo za posledních 12 měsíců lépe jen v květnu loňského roku, kdy si připsal 3,56 %.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Zdroj: Investujeme.cz

Pozitivně naladěná Brazílie s novým prezidentem v čele

Zhodnocení podílových fondů zaměřených na Latinskou Ameriku sice nestačilo na první dvě příčky, kde se umístily fondy se zaměřením na biotechnologie a akcie malých amerických firem, přesto se do první desítky s největším růstem dostalo šest podílových fondů latinskoamerických akcií v čele s Brazílií.

Brazílie se začala pozvolna zotavovat z předešlých propadů již po listopadových prezidentských volbách, které vyhrál Jair Bolsonaro. Nový brazilský prezident se ujal svých funkcí 1. ledna 2019. Slíbil, že bude bojovat s korupcí a kriminalitou a nastartuje skomírající ekonomiku. Nová krev v čele země přinesla čerstvý vánek i na finanční trhy.

Mezi deset podílových fondů s největším růstem se dostaly i podílové fondy zaměřené na energii a přírodní zdroje. Těm v minulých měsících podkopával nohy pokles cen ropy. Ropný trh se v posledních týdnech uklidnil a cena ropy Brent se ustálila kolem 60 dolarů za barel a cena ropy WTI mezi 50 a 55 dolary za barel. Do cen ropy by ale již v blízké době mohlo promluvit rostoucí politické napětí ve Venezuele, kde pokračují protesty proti vládě prezidenta Nicolase Madura.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi      20. 12. 2018 a              20. 1. 2019
Franklin Biotechnology Discovery 16,43%
Parvest Equity USA Small Cap 14,21%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 13,82%
Parvest Equity World Energy EUR 13,27%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 13,07%
Franklin Natural Resources (USD) 13,04%
Parvest Equity Brazil 12,80%
HSBC GIF Latin American Equity A USD 12,39%
NN (L) Latin America Equity 12,30%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 12,26%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Indie se na výsluní neudržela

Nejhůře se v lednu dařilo podílovým fondům se zaměřením na indické akcie, které v posledních dvou měsících loňského roku patřily mezi podílové fondy s největším růstem. V lednu ale bylo hned prvních sedm z deseti podílových fondů s největším poklesem zaměřených právě na Indii.

Vývoj v Indii ovlivňují strukturální reformy, ke kterým přistoupila indická vláda. Mezi lidmi panuje ohledně reforem skepse, investice se zastavily a sentiment je na nízkých úrovních. Přes krátkodobé „tvrdé dopady“ jsou ale podle investiční společnosti Pimco pro další rozvoj ekonomiky reformy nezbytné. Indie jde tak zřejmě správným směrem.

Ekonomické a institucionální reformy již ocenila například společnost Moody´s, která Indii zvýšila rating. Krátkodobé těžší období by měla indická ekonomika letos překonat a globální investoři by měli podle společnosti Pimco pravděpodobně dál oceňovat vysoký ekonomický růst Indie, zřejmě ale již budou opatrnější než dosud.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi      20. 12. 2018 a              20. 1. 2019
PineBridge India Equity Fund -4,61%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE -4,60%
Aberdeen Global – Indian Equity -4,20%
Franklin India (USD) -4,13%
Parvest Equity India USD -3,42%
HSBC GIF Indian Equity A USD -3,31%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA USD -2,86%
Pioneer Fund – European Equity Optimal Volatility EUR -2,14%
C-QUADRAT ARTS Best Momentum (VT) -1,53%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -1,49%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Trhy v napětí očekávání dalšího vývoje

Trhy v současné době vyčkávají, jak dopadne vyjednávání o brexitu. Tzv. tvrdý brexit by mohl negativně dopadnout na obchod i investice ve Velké Británii, ale i v Evropské unii. Investoři budou také sledovat vývoj obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Donald Trump trhy sice v závěru roku uklidnil, když se s Čínou dohodl na 90denním příměří, otázkou přesto zůstává, co bude následovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *