CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 +100,00%

03. 04. 2018

0 komentářů

Bilanci státního rozpočtu nadále vylepšují evropské peníze a dobrá ekonomika

 

Státní rozpočet uzavřel na konci prvního čtvrtletí v přebytku 16,2 miliardy korun. Meziročně se hospodaření státu zlepšilo o téměř 12 miliard korun. Za tím stojí především vyšší příjmy z Evropské unie, a to ještě zpětně za programové období 2007-2013.

Loading



 

Ministerstvo financí nicméně uvádí také bilanci rozpočtu po očištění o peníze na projekty spolufinancované Unií (na příjmové i výdajové straně). V tomto pojetí se hospodaření státu meziročně zhoršilo, a to poprvé od února 2017 (kdy MF tato čísla začalo publikovat).

Na straně příjmů vidíme důsledky pokračujícího ekonomického boomu. Prudce totiž roste výběr daně z přidané hodnoty, daní z příjmů fyzických osob a sociálního pojištění. Utažený trh práce (a rozhodnutí vlády o navýšení platů ve veřejné sféře) znamená, že lidé mají více peněz a mohou utrácet. Vyšší objem mezd a vyšší spotřeba pomáhá daňovým příjmům i nad rámec původního očekávání Ministerstva financí.

Bývalý ministr financí Ivan Pilný označil letošní rozpočet jako (před)volební. To je vidět na útratách vlády. Prudce rostou především výdaje na platy, ať už přímo v rozpočtu, nebo prostřednictvím transferů obcím a krajům, kde se jedná především o vyšší náklady ve školství. Rostou i výdaje na důchody, kde se promítá jejich letošní navýšení. Kapitálové výdaje, tedy vládní investice, jsou vyšší téměř dvojnásobně. I tak dosahují na konci března jen 12 miliard korun. To je ale pro začátek roku typické.

Ve zbytku roku očekáváme zhoršování bilance státního rozpočtu. Konečný schodek bude záviset především na provádění investic. Náš odhad prozatím je, že rozpočet skončí ve schodku 40 miliard korun oproti plánovaným 50 miliardám. Případné vyšší investice ho ale mohou stáhnout do ještě hlubšího schodku.

REKLAMA

Marek Dřímal
Ekonom Komerční banky

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *