CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 +100,00%

02. 03. 2018

0 komentářů

Donald Trump posílá akciové trhy k ledu

 

Evropské akciové trhy se nacházejí pod těžkou palbou. Index EuroStoxx 600 v odpoledních hodinách trpí ztrátami okolo 1,5 %. Za posledních pět dní tak propadl již o více jak tři procenta.

Loading



 

V případě německého DAX jde dokonce o ztráty na úrovni 4,5 %. Důvodem mohutných výprodejů jsou obavy z obchodních válek poté, co Donald Trump přišel s návrhy na zavedení 25% dovozního cla na ocel a 10% na hliník. Největším poklesům je vystaven sektor průmyslových podniků, který odevzdává téměř dvě procenta. O více jak jedno procento klesá 10 z 12 hlavních sektorů v rámci indexu Stoxx 600.

Výprodeje se nevyhnuly ani českému akciovému parketu, přestože poklesy nejsou tak výrazné. Index PX zhruba hodinu před koncem ztrácí 0,4 %.

Nejpostiženějším titulem je pojišťovna VIG, jejíž tržní kapitalizace prozatím klesla o více jak dvě procenta. S odstupem jí následují mediální skupina CME (-1,2 %) a likérka Stock Spirits (-0,7 %). Naproti tomu můžeme na pražském trhu nalézt trio akcií, které jdou proti celosvětovému proudu. To tvoří sázkařská společnost Fortuna (+0,5 %), telekomunikační operátor O2 Czech Republic (+0,4 %) a tabákový producent Philip Morris (+0,2 %). Pokud index PX neprohloubí výrazněji svoje ztráty, globálně neúspěšný týden pro akciové trhy by mohla pražská burza uzavřít v plusu.

MIROSLAV FRAYER
Komerční banka

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *