CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

27. 02. 2018

0 komentářů

Subjekty:

Popraskané trubky, zamrzlé pohonné hmoty a nefunkční baterie. Silný mráz udeřil a komplikuje život řidičům i majitelům domů a chat

 

Na asistenční službu Allianz se v těchto dnech obrací o 15 % více klientů než v běžný zimní den. Motoristy trápí automobilové poruchy spojené s mrazem – nenastartování vozidla z důvodu zhuštění paliva a provozních kapalin, vybité autobaterie, ale i zamrzlá auta. Majitelé nemovitostí se zase nejčastěji potýkají s prasklým vodovodním potrubím.

Loading



 

„Pokud klient v návaznosti na tuhý mráz zjistí, že má například vybitou autobaterii, asistenční služba dokáže vozidlo nastartovat na místě. Zmrzlé palivo už se ale na místě vyřešit nedá, a tak musí být vozidlo odtažené do servisu,“ vysvětluje metodik pojištění majetku a vozidel Allianz pojišťovny Josef Šrut.

Některé z nahlášených událostí se tak vejdou do základní asistenční pomoci, která je u povinného ručení kryta až do výše 3 tisíc korun. Pokud má řidič navíc i havarijní pojištění, asistence mu kryje služby až do výše 6 tisíc. „Nikdy však nevíte, co se může přihodit, a odkud k vám pomoc pojede, proto pro klidnější spánek doporučujeme navýšení limitů základní asistence o Asistence PLUS, což v praxi vychází na pouhou jednu korunu denně,“ radí Josef Šrut.

Lidé by neměli zanedbávat ani své domovy. Pokud opouštíte objekt na několik dní, měli byste uzavřít přívod vody a vypustit potrubí, aby nedošlo k zamrznutí. Často se na asistenční službu obracejí i kvůli nefunkčnímu kotli. „Nejvíce škod ale objeví chalupáři až na jaře, kdy přijedou poprvé na chatu,“ doplňuje Šrut.

Jak se nenechat zaskočit zimou?

REKLAMA

Bohužel i předpověď na další dny hlásí tuhý mráz. Abyste se vyhnuli nepříjemným situacím při startování vozidel a udržovali bezpečnost na silnicích v zimním období, Allianz ve spolupráci se zkušenými automobilovými odborníky doporučuje:

– V případě, že máte možnost, zaparkujte auto v garáži, pod krytým přístřeškem nebo v závětří domu.

– Před každou jízdou vozidlo očistěte od námrazy i sněhu – zejména okna a světla je velmi důležité mít absolutně čisté. To platí nejen pro přední sklo, ale i pro zadní, zpětná zrcátka, kapotu a střechu.

– Před začátkem jízdy je vhodné auto nastartovat a zároveň nechat puštěné rozmrazování předního a zadního skla, jelikož zapnutá klimatizace a topení zabrání zamlžování a námraze skel

REKLAMA

– Při parkování na rovině nepoužívejte ruční brzdu. Kola raději vytočte směrem k obrubníku nebo je zabezpečte klínem nebo kamenem.

– Využívejte buď paliva s přidanými aditivy proti mrazu, nebo je do paliva přidejte ještě před tankováním benzínu nebo nafty. Při jejich koupi se poraďte s odborníkem a tankujte
na prověřených čerpacích stanicích.

– Mějte s sebou raději rozmrazovač na zámek dveří auta. Nestačí jej mít umístěný v autě, pokud dveře zamrznou, tak se k němu nedostanete.

– Pokud zapadnete ve sněhu, nasypte písek, sůl, nebo štěrk kolem kol, aby se kola měla o co zapřít a mohla se pohnout v požadovaném směru. Určitě v takové situaci oceníte i malou lopatku a malý sáček s pískem nebo jiným podobným materiálem.

– Na delší vzdálenosti, nebo cesty do hor a kopcovitého terénu je vhodné přibalit i sněhové řetězy.

– Pokud auto delší dobu stojí a nejezdí se s ním, je vhodné dobít baterii autonabíječkou, vyhnete se rychlému vybití baterie zejména v zimním období a zároveň prodloužíte i životnost baterie. Pokud opravdu delší dobu nejezdíte, je lepší baterii vyjmout a uskladnit v teple.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *