Pondělí 25. ledna. Svátek má Miloš.

Popraskané trubky, zamrzlé pohonné hmoty a nefunkční baterie. Silný mráz udeřil a komplikuje život řidičům i majitelům domů a chat

Na asistenční službu Allianz se v těchto dnech obrací o 15 % více klientů než v běžný zimní den. Motoristy trápí automobilové poruchy spojené s mrazem – nenastartování vozidla z důvodu zhuštění paliva a provozních kapalin, vybité autobaterie, ale i zamrzlá auta. Majitelé nemovitostí se zase nejčastěji potýkají s prasklým vodovodním potrubím.

„Pokud klient v návaznosti na tuhý mráz zjistí, že má například vybitou autobaterii, asistenční služba dokáže vozidlo nastartovat na místě. Zmrzlé palivo už se ale na místě vyřešit nedá, a tak musí být vozidlo odtažené do servisu,“ vysvětluje metodik pojištění majetku a vozidel Allianz pojišťovny Josef Šrut.

Některé z nahlášených událostí se tak vejdou do základní asistenční pomoci, která je u povinného ručení kryta až do výše 3 tisíc korun. Pokud má řidič navíc i havarijní pojištění, asistence mu kryje služby až do výše 6 tisíc. „Nikdy však nevíte, co se může přihodit, a odkud k vám pomoc pojede, proto pro klidnější spánek doporučujeme navýšení limitů základní asistence o Asistence PLUS, což v praxi vychází na pouhou jednu korunu denně,“ radí Josef Šrut.

Lidé by neměli zanedbávat ani své domovy. Pokud opouštíte objekt na několik dní, měli byste uzavřít přívod vody a vypustit potrubí, aby nedošlo k zamrznutí. Často se na asistenční službu obracejí i kvůli nefunkčnímu kotli. „Nejvíce škod ale objeví chalupáři až na jaře, kdy přijedou poprvé na chatu,“ doplňuje Šrut.

Jak se nenechat zaskočit zimou?

Bohužel i předpověď na další dny hlásí tuhý mráz. Abyste se vyhnuli nepříjemným situacím při startování vozidel a udržovali bezpečnost na silnicích v zimním období, Allianz ve spolupráci se zkušenými automobilovými odborníky doporučuje:

– V případě, že máte možnost, zaparkujte auto v garáži, pod krytým přístřeškem nebo v závětří domu.

– Před každou jízdou vozidlo očistěte od námrazy i sněhu – zejména okna a světla je velmi důležité mít absolutně čisté. To platí nejen pro přední sklo, ale i pro zadní, zpětná zrcátka, kapotu a střechu.

– Před začátkem jízdy je vhodné auto nastartovat a zároveň nechat puštěné rozmrazování předního a zadního skla, jelikož zapnutá klimatizace a topení zabrání zamlžování a námraze skel

– Při parkování na rovině nepoužívejte ruční brzdu. Kola raději vytočte směrem k obrubníku nebo je zabezpečte klínem nebo kamenem.

– Využívejte buď paliva s přidanými aditivy proti mrazu, nebo je do paliva přidejte ještě před tankováním benzínu nebo nafty. Při jejich koupi se poraďte s odborníkem a tankujte
na prověřených čerpacích stanicích.

– Mějte s sebou raději rozmrazovač na zámek dveří auta. Nestačí jej mít umístěný v autě, pokud dveře zamrznou, tak se k němu nedostanete.

– Pokud zapadnete ve sněhu, nasypte písek, sůl, nebo štěrk kolem kol, aby se kola měla o co zapřít a mohla se pohnout v požadovaném směru. Určitě v takové situaci oceníte i malou lopatku a malý sáček s pískem nebo jiným podobným materiálem.

– Na delší vzdálenosti, nebo cesty do hor a kopcovitého terénu je vhodné přibalit i sněhové řetězy.

– Pokud auto delší dobu stojí a nejezdí se s ním, je vhodné dobít baterii autonabíječkou, vyhnete se rychlému vybití baterie zejména v zimním období a zároveň prodloužíte i životnost baterie. Pokud opravdu delší dobu nejezdíte, je lepší baterii vyjmout a uskladnit v teple.