CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Pavel Drahotský

30. 05. 2016

1 komentář

Do jakých komodit investovat v roce 2016?

 


 

Je patrné, že dokud budou centrální banky snižovat úrokové sazby, poptávka po drahých kovech potrvá.  A při té příležitosti není divu, že při současné ceně drahých kovů stoupá i zájem o akcie těžařů. Vedle investic do zlata a stříbra mohou být akcie těžařů vhodnou alternativou.

Dražší bude šálek kávy, ale i litr benzinu

Ale komodity nejsou jen kovy, mezi obchodovatelné suroviny patří také zemědělské plodiny. Velmi zajímavou komoditou je například káva. Sucha ve Vietnamu a Brazílii zvýšila pravděpodobnost nižší produkce kávy, než se původně očekávalo. Pokud se podmínky nezmění, můžeme se v následujících měsících dočkat zvýšení cen kávy.

Další známou komoditou je ropa. Své dno si, zdá se, již prožila a dá se očekávat, že její cena opět poroste. I když věříme, že v dlouhém období bude obchodování s ropou ziskové, měli bychom v tuto chvíli být opatrní a nepustit se příliš hluboko do dlouhých pozic. Doporučuji počkat si na vývoj v následujících měsících.

Nekonvenční alternativa – lithium

Další hodně zajímavou komoditou je lithium. Proč zrovna tento nejlehčí kov? Vysvětlení je prosté. Moderní doba je na baterie. Tedy konkrétně na akumulátory, za jejichž růstem kapacity a zmenšování stojí právě lithium (články jsou označené Li-ion).  A tak lze díky vzrůstající potřebě baterií do mobilů, notebooků, tabletů, sekaček, vysavačů, ale také elektromobilů očekávat dramatický růst poptávky po lithiu, a tím pádem je výhodné využít tohoto trendu i v oblasti zhodnocování úspor.

Většina drobných komoditních investorů nekupuje materiální komodity, ale obchoduje na komoditních trzích pomocí derivátů, například ETF (fond, sleduje konkrétní komoditu nebo jejich skupinu), futures nebo CFD – investoři vydělávají tím, že předpovídají, jakým směrem se bude cena aktiva pohybovat. Do lithia se dá investovat formou ETF, indexů či přímo do akcií a dluhopisů těžařských společností.

REKLAMA

Díky obchodování s deriváty můžete dosáhnout vyšších výnosů, ale musíte také počítat s možností mnohonásobně vyšších ztrát. Trh s komoditami může být velmi nestabilní, dochází ke značným cenovým výkyvům. Komodity jsou rizikovější investice, ale právě nestabilita trhu z nich dělá zajímavý prostředek obchodování, který vám může při respektování všech rizik přinést zisk.

Autor je ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karel

    9 června, 2016

    Tak především…do komodit se neinvestuje, s komoditami se jen a pouze spekuluje.

    To by si měl pán Saxofon uvědomit, než sem začne psát zase nějaké krávoviny.

    Odpovědět