CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

25. 03. 2015

Zlatá mince připomene jednu z nejkrvavějších bitev 2. světové války

Zájem o první minci ze série překonal očekávání České mincovny a velmi brzy zmizel z jejich pultů. Uvedení byli přítomni i pamětníci, kteří hrůzy koncentračních táborů prožili na vlastní kůži. „Všem by nám mělo jít o to, abychom nezapomínali na svou historii, už jen z toho důvodu, že z ní často plyne poučení do budoucna. Proto poukazujeme i na události, které jsou těžké na zpracování a na někoho mohou působit negativně. Zájem zákazníků nám dává za pravdu, že to smysl má,“ uvádí Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny.

Série pokračuje zlatou pamětní mincí připomínající pětitýdenní boj americké armády proti Japonsku na ostrově Iwo Jima, který před sedmdesáti lety 26. března 1945 skončil porážkou japonských sil. Autorem výtvarného návrhu je mladý sochař a medailér Jakub Orava, který se inspiroval snímkem válečného fotografa Joe Rosenthala. Ten během bitvy zachytil šest vojáků vztyčujících na vrcholu hory Suribači americkou vlajku. „Slavný Rosenthalův snímek obletěl celý svět a dodal tehdy vojskům další sílu a odvahu do boje. Může se stát metaforou k současnému dění, a ukázat nám, že bychom také neměli ztrácet odvahu,“ dodává Jokl.

Zlatých pamětních mincí o hmotnosti 3,49 gramu vzniknou pouhé dvě stovky, zákazníci je u České mincovny zakoupí za 5 490 Kč. Averzní straně zlaté pamětní Smart mince dominuje podobizna královny Alžběty II. spolu s náležitostmi mince a drobnými křížky v opisu, jež značí osobní zapojení panovnice do průběhu války.