CZK/€ 24.550 -0,57%

CZK/CHF 25.676 -0,81%

11. 10. 2019

Subjekty:

Vyšehradské fórum: Peníze jsou zpolitizované. Alternativa je ve zlatu či kryptoměnách

Praha 11. října – Obavy ze vzrůstající politizace centrálních bank jsou velmi reálné. Současné centrální bankovnictví a některé jeho nástroje jsou relativně mladé experimenty, které můžou mít nedozírné následky. Na sedmém ročníku Vyšehradského fóra se na tom shodli čeští ekonomové.

Podle rektora vysoké školy CEVRO Institut Josefa Šímy je nutné nezapomínat na fakt, že celý bankovní systém se nenachází v tradičním tržním prostředí, česká koruna i bankovní systém jsou v podstatě v zajetí politiky. Komerční banky si sice konkurují, ale musí tak činit v prostředí těžce regulovaném centrální bankou.

„Je proto potřeba budovat lepší povědomí o rizicích, křehkosti a zranitelnosti stávajícího měnového uspořádání. Zároveň bychom neměli klást překážky vzniku a rozvoji alternativ k užívání státních peněz, jako je zlato či kryptoměny,“ uvedl Šíma. Klíčovým úkolem celého finančního sektoru je zároveň naučit veřejnost poučeně a hodnotově investovat.

Nekonvenční měnová politika není řešením

Hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal je přesvědčen, že Česko stejně jako většinu světa čeká při zpomalování růstu ekonomiky kvantitativní uvolňování, tedy masivní nákupy aktiv centrální bankou. V kurzu budou hlavně akcie a dluhopisy, nelze ale vyloučit, že centrální banky budou nakupovat i jiná aktiva, prostředky k tomu mají neomezené.

Stroukal se více nekonvenční měnové politiky obává. „Nafukujeme bubliny, vytváříme zombie firmy, měníme relativní ceny, uměle zlevňujeme vládám dluh, zvyšujeme nerovnost a předáváme centrálním bankám nové pravomoci,“ vyjmenoval některé hříchy současného ekonomického prostředí.

Zpomalení může být trvalé

Účastníci fóra se shodli, že zpomalení růstu je v současné fázi ekonomického cyklu nevyhnutelné. Pokud se bude pokračovat v nekonvenční měnové politice, může být zpomalení trvalé. Nadějí pro budoucí generace je právě hledání vhodných alternativ.

Vyšehradské fórum, kterého se letos zúčastnilo téměř 2000 lidí, pořádá lídr na trhu se spořením do investičního zlata a stříbra, společnost Golden Gate CZ. Za sedm let své existence se zařadilo mezi nejvýznamnější akce svého druhu, na které se vystřídala celá řada významných ekonomů.

„Už mě nebaví poslouchat politické výlevy politiků, kteří čím méně o ekonomice vědí, tím víc o ní mluví. Vyšehradské fórum do toho přináší svěží vítr,“ uvedla ekonomka Markéta Šichtařová.