CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

30. 09. 2014

Výplaty klientů zkrachovalé záložny začnou nejpozději v polovině října

Problémy kampeliček nijak neovlivňují jejich popularitu u českých střadatelů. Meziroční nárůst počtu členů všech družstev v České republice k 30. září loňského roku činil 32,9 procenta. Do záložen tak vstoupilo přes 16 tisíc klientů. „Řada družstevních záložen nabízí svým klientům lepší podmínky než mnoho tuzemských bank. V poslední době přináší kampeličkářům zajištění jejich vkladů celkem bezproblémové plnění Fondem pojištění vkladů do rozsahu 100 tisíc eur. K tomuto plnění se přistupuje v případě, že družstevní záložna není způsobilá plnit své povinnosti vůči vkladatelům za zákonných a smluvních podmínek,“ vysvětlil právník Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Právě nezákonné jednání stojí za odebráním licence třetímu největšímu spořitelnímu družstvu v Česku – WPB Capital. Po dvouměsíčním šetření likvidátor kampeličky zjistil, že společnost není schopna svým věřitelům jejich vklady vrátit, vyplácet je tedy začne Fond pojištění vkladů. Fond nejpozději do 6. října tohoto roku stanoví den zahájení, místo a způsob vyplácení náhrad. Výplatu náhrad vkladů musí zahájit nejpozději do 16. října. „Fond v současné době disponuje rezervami ve výši zhruba 20 miliard korun. Očekávaná výplata WPB Capital nepřesáhne tři miliardy korun. Fond tedy nemusí využít možnosti získání dalších finančních prostředků na finančních trzích a je schopen pokrýt náhrady z vlastních zdrojů,“ popsala situaci Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů.

I přes problémy, ve kterých se tuzemské kampeličky ocitají, není podle odborníků budoucí fungování družstevních záložen v Česku nereálné. „Jejich životnost záleží na dodržování pravidel kapitálového trhu tak, jak je stanoví zákon či vyhlášky České národní banky. Zároveň se chystá zákonná úprava, která by při dosažení určité hranice bilanční sumy vyžadovala změnu družstevní záložny na banku. Navíc vládou schválený návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech by měl zpřísnit pravidla úvěrové angažovanosti a zvýšit příspěvky družstevních záložen do Fondu pojištění vkladů. Kampeličky by v budoucnu oproti bankám měly přispívat dvojnásobnou částkou,“ řekl Jiří Švihla.