CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Filip Kučera

03. 01. 2024

0 komentářů

Třinácté platy v Česku. Hodlá je vyplatit až 40 procent firem

 

Pracovní trh v České republice čelí výrazným změnám, ať už v důsledku energetické krize nebo dynamice technologické revoluce. Hospodářská komora v nedávné analýze přinesla zajímavé informace o plánech firem vyplácet třinácté platy a očekávaném růstu mezd v roce 2024. Avšak, jak se zdá, změny na trhu práce nejsou pouze otázkou financí, ale i schopnosti přizpůsobit se novým výzvám.

Loading



 

Matouš Tlapák, ředitel technologického startupu Lifeliqe zdůrazňuje nevyhnutelnost adaptace na novou realitu pracovního života. „Obstát na trhu práce bude stále obtížnější. Se znalostmi získanými ve škole si do důchodu nevystačíme,“ varuje. Změny v pracovních modelech a technologický rozvoj vyžadují flexibilitu a schopnost celoživotního vzdělávání.

Zvyšující se poptávka po flexibilních pracovních modelech, včetně home office a hybridních modelů, se odráží v proměně priorit a očekávání zaměstnanců. Firmy, které tyto trendy akceptují a umožňují svým zaměstnancům větší flexibilitu, jsou na novou éru pracovního života lépe připraveny.

Svět práce, prostor pro technologickou inovaci

S technologickým rozvojem přichází nejen nové možnosti, ale i výzvy. Automatizace a digitalizace ovlivňují strukturu pracovního trhu, s některými odvětvími, jako je stavebnictví a zpracovatelský průmysl, zažívajícími zvýšenou poptávku po odbornících s dovednostmi v těchto oblastech.

I v českém pracovním prostředí hraje stále větší roli světový kontext. Firmy, které efektivně pracují s mezinárodními týmy, mají větší šanci na dosažení strategických cílů a získání konkurenční výhody na globálním trhu.

REKLAMA

Neusnout na vavřínech

Změny na trhu práce přinášejí výzvy, ale také příležitosti pro osobní a profesní růst. Firmy, které investují do moderních technologií a rozvoje svých zaměstnanců, mají lepší předpoklady k úspěchu. Přežít na trhu práce bude vyžadovat nejen finanční zručnost, ale také schopnost přizpůsobit se a neustále se rozvíjet. Cesta do budoucnosti bude jistě náročná, ale s otevřeným myšlením a touhou po neustálém zdokonalování můžeme očekávat úspěšnou navigaci v nejistém terénu pracovního života.

Očekávaný růst mezd

Hospodářská komora předpokládá, že po vyplacení třináctých platů a prémii v průběhu roku vzroste průměrná nominální mzda meziročně o přibližně 3 tisíce Kč na 43 600 Kč. Růst mezd se očekává i v roce 2024, kde průměrná mzda může dosáhnout částky 46 700 Kč. Tento růst je významným faktorem pro zpomalení inflace, která se předpokládá na hodnotě 3,3 %.

Prezident Hospodářské komory, Zdeněk Zajíček, zdůraznil, že mnoho zaměstnavatelů se snaží aktivně pomáhat svým zaměstnancům zvládat dopady zdražování. Vedle průběžného zvyšování mezd během roku také poskytují různé mimořádné příspěvky, a to nejen jednorázové, ale i opakované. Důležité je, že firmy si uvědomují nutnost udržet si kvalifikovaný personál na trhu práce, a proto investují do finančních bonusů a odměn.

Potřeba vyšší přidané hodnoty

Komora však upozorňuje na výzvu, kterou představuje „past středních příjmů“, kde Česko potřebuje posunout svou ekonomiku směrem k vyšší přidané hodnotě. Aktuálně generovaná přidaná hodnota v České republice je v mezinárodním srovnání jedna z nejnižších v EU. Aby se růst mezd udržel, budou firmy muset procházet transformací k výrobě s vyšší přidanou hodnotou.

Zvyšování platů a odměn v českých firmách pro rok 2024 ukazuje snahu firem udržet si své zaměstnance a zároveň reagovat na ekonomické výzvy. Očekávaný růst mezd je významným faktorem pro stabilitu inflace, ale výzva spočívá v potřebě transformace ekonomiky směrem k vyšší přidané hodnotě. To znamená, že firmy budou muset investovat do inovací a modernizace, aby zajistily udržitelný a konkurenceschopný ekonomický růst.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *