CZK/€ 25.155 -0,32%

04. 08. 2014

Subjekty:

Všude samá ropa

Až do středy se přitom zdálo, že předchozí klid na trhu, symbolizovaný úzkým cenovým pásmem 107–108 USD za barel, bude obchodníkům dělat společnost i nadále. Ještě v úterý Brent za vydatného přispění připravované další vlny ekonomických sankcí pookřál, aby uzavíral na 107,72 USD za barel. To byl ovšem zřejmě jen poslední pokus odvrátit nezvratné.

V té době už totiž doslova ze všech stran prosakovaly zprávy z trhu s fyzickými dodávkami, jak se v západní Africe i Severním moři hromadí milióny barelů neprodané ropy.

Najít pro ně kupce, a to při aktuální slabé poptávce ze strany rafinerií (padající s nízkými rafinérskými maržemi a slabou poptávkou po palivech), není vůbec jednoduché. A tak přicházejí na řadu výrazné slevy, nejednou převyšující 1,5 USD za barel.

A aby toho nebylo málo, požár ve velké americké rafinérii Coffeyville v Kansasu, který ji zřejmě na několik týdnů paralyzoval, zintenzívnil obavy z nadměrné nabídky i na opačné straně Atlantiku.

Vůči těmto faktorům nemohl být Brent imunní. Za dva dny ztratil 1,72 USD a ve čtvrtek uzavíral na 106,02 USD za barel.

Kde se nastoupený pokles zastaví, ukáže zřejmě tento týden. Nicméně po prolomení podpůrné úrovně 105,93 USD a při absenci výraznějšího prorůstového faktoru není vyloučený ani postupný sestup na výrazně nižší úrovně.

Miroslav Kňažko, Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG

(komentář k vývoji cen ropy Brent – 1M futures v týdnu od 27. 7. do 1. 8. 2014)