Středa 21. dubna. Svátek má Alexandra.

Věřitelů WPB Capital hlásících se o peníze ubývá. Stále zbývá vyplatit kolem tří tisíc klientů

Investice 27.01.2015 | 09:50 0 Komentářů

Takřka sedm tisíc klientů zkrachovalé družstevní záložny WPB Capital si od října loňského roku mohlo začít vybírat své vklady. Téměř 60 procent z nich mělo v záložně uloženo přes půl milionu korun. Zatím si své peníze vyzvedlo 57 procent klientů kampeličky. Fondu pojištění vkladů zvývá vyplatit kolem 216 milionů korun. (Tisková zpráva: JUDr. Jiří Švihla, likvidátor spořitelního družstva WPB Capital)

Největší nápor věřitelů, kteří se začali hlásit o své vklady, zaznamenal Fond pojištění vkladů právě v říjnu. Počet klientů, kteří se hlásí o své náhrady, klesá. V prvním týdnu zahájení výplat se o své vklady přihlásilo 1763 klientů, v druhém týdnu 743 klientů a ve třetím 351 klientů. V současné době to jsou desítky klientů týdně. Odhadujeme, že počet klientů, kteří si náhradu nevyzvednou vůbec, bude zřejmě dost vysoký. Jednat by se mohlo zhruba o 20 procent klientů. Prozatím se o své vklady nepřihlásilo přes 2900. Mezi nimi je i desítka těch, kteří mají nárok na částku vyšší než 2,5 milionu korun,“ popsal advokát Jiří Švihla, likvidátor WPB Capital.

Po třech letech ode dne zahájení výplat, tedy v říjnu 2017, se nárok věřitelů WPB Capital na výplatu náhrady stane promlčeným. Nevyzvednuté náhrady klientů propadnou zpět do Fondu pojištění vkladů. O tyto nevyzvednuté peníze se tak zvýší zůstatek Fondu, který se v budoucnu použije na výplaty dalších bank a kampeliček. Navíc díky letošnímu zvýšení odvodů družstevních záložen z objemu pojištěných vkladů z 0,04 procenta na 0,08 procenta očekáváme, že zůstatek Fondu vzroste oproti roku 2014 zhruba o 40 milionů korun,“ uvedla Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů.

Dohled nad výplatou náhrad věřitelům, sestavování účetních rozvah i vedení soudních sporů – to je hlavní náplň činnosti likvidátora zkrachovalé kampeličky. „Spolupráci s Fondem pojištění vkladů lze označit za bezproblémovou. Kromě hladkého průběhu výplaty vkladů v současné době s týmem odborníků zahajujeme přípravné kroky směřující k realizaci prodeje likvidační podstaty a zároveň vedeme větší množství soudních sporů. Tím nejvýznamnějším je soudní spor se společností LLAINFAIR CARAINION CWNI DALIANNOL LTD., týkající se údajně postoupených pohledávek z hypotečních úvěrů,“ doplnil Jiří Švihla.