CZK/€ 25.375 -0,26%

CZK/CHF 26.446 -0,64%

25. 06. 2018

Subjekty:

Světové trhy klesají v důsledku hrozící obchodní války

Evropské trhy ukončují první obchodní den tohoto týdne ve ztrátách. Následují tak vývoj po celém světě, kdy stoupá nervozita na trzích ze zhoršující se situace mezi USA a Čínou v oblasti dovozních cel. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 1,5 %. Nedaří se ani jednomu sektoru, když se jejich ztráty pohybují v rozmezí 0,3 až 1,7 %. Nejhůře jsou na tom zpracovatelé komodit (-2,3 %) a energetické společnosti (-2,2 %).

Americké trhy zahajují dnešní obchodování poklesem. Index S&P 500 ztrácí 0,9 %, Dow Jones odepisuje 1,3 % hodnoty a technologický Nasdaq klesá o 1,7 %. Nejztrátovější jsou od začátku obchodování výrobci luxusního zboží (-1,9 %) následovaní technologickými firmami (-1,8 %). Daří se především jen sektoru utilit (+0,8 %). Stejně jako ve zbytku světa i v Americe je důvodem poklesu akciových trhů gradující napětí z uvalování nových cel. Jedna z posledních aktivit amerického prezidenta Donalda Trumpa je snaha o omezování akvizic ve Spojených státech čínskými společnostmi.

Pražská burza dnes posílila o 0,2 % na rozdíl od zbytku světa. Nejlépe se dařilo mediální skupině CME (+2,8 %) a rakouským finančním domům. Cena akcií pojišťovny VIG vzrostla o 1,4 % a bankovní skupina Erste Group posílila o 0,6 %. Naopak nejméně se dařilo technologickému Avastu (-3 %). Dnešní zobchodovaný objem na pražské burze činil 0,6 mld. CZK, což je na úrovní dlouhodobého průměru.

JIŘÍ KOSTKA
Equity Analyst