CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

11. 12. 2023

0 komentářů

Nastane příští rok konec kapitalismu v USA?

 

Není třeba se děsit. Výše uvedený titulek hraničící s clickbaitem je jen jednou z šokujících předpovědí dánské investiční banky Saxo Bank. Autoři těchto předpovědí uvádí, že jsou to nepravděpodobné, ale podceňované scénáře.

Loading



 

Dánská investiční banka představila hned několik šokujících událostí. Kdyby příští rok nastaly, způsobily by poprask na finančních trzích. Velmi pravděpodobně k žádnému z nich nedojde, ale i tak neškodí do nich nahlédnout. Minimálně v rámci myšlenkového cvičení.

Asi nejchytlavější kapitolou je konec kapitalismu v USA. „Vláda USA je nucena v období před volbami v roce 2024 exponenciálně zvýšit fiskální výdaje, aby udržela ekonomiku v chodu a zabránila sociálním nepokojům,“ představuje scénář banka. „V důsledku přetrvávajících inflačních tlaků a repatriace kapitálu zahraničními investory zůstává poptávka po amerických státních dluhopisech nízká, což vyvolává nárůst výnosů amerických státních dluhopisů. V zoufalé snaze normalizovat výpůjční náklady americká vláda osvobozuje výnosy ze státních dluhopisů od daně,“ pokračuje. Následný růst nerovnosti by potom vyvolal vlnu znárodňování a státních zásahů.

Další katastrofická vize představuje i to, že příští rok vyhraje volby potomek slavného klanu a kontroverzní antivaxer Robert F. Kennedy Jr. Poprvé by se tak k moci dostal kandidát nepatřící ani k jedné z hlavních stran. „Jeho populistická platforma proti válkychtivým demokratům a proti korporátním elitám rezonuje jak u nespokojených tradičních demokratů, tak u Trumpových příznivců,“ uvádí banka. Kennedyho mírové poselství a slib, že ukončí zneužívání amerického zdravotnického systému a rozbije nadměrnou moc korporací, způsobuje, že obranné, farmaceutické a zdravotnické společnosti klesají a internetové a informační technologické monopoly nervózně obchodují v obavách, že bude následovat širší válka proti monopolním společnostem,“ dodává.

Evropská daň z bohatství nebo krize z obezity

V Saxo Bank ovšem mysleli i na Evropu. Protože EU potřebuje více finančních prostředků na různé politické cíle, včetně zmírňování změny klimatu, zdravotní péče a vzdělávání, a obyvatelstvo si uvědomuje, jak málo miliardáři ve skutečnosti platí na daních, zavádí Evropská komise zákon, který každoročně zdaňuje 2 % majetku,“ uvádí další scénář. „Tento zákon vyvolal šok v evropském luxusním průmyslu, kde se luxusní společnost LVMH propadla o 40 %,“ popisuje banka příklad dopadu na trh.

V poslední době i na akciových trzích budí pozornost výrobci léků na obezitu. Jedna ze skoro apokalyptických vizí předpovídá, že lidé kvůli nim přestanou cvičit. Vzhledem k tomu, že nabídka léků proti obezitě na GLP-1 v roce 2024 nepokryje poptávku, dojde ve světě k nárůstu obezity a souvisejících zdravotních problémů, což povede ke snížení globální produktivity,“ stojí v předpovědi. Rizikových příběhů je ještě více Myslím ale , že další strašení není třeba. Ostatně, dnešek má svých starostí dost.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *