CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 01. 2024

0 komentářů

Na burze se právě začíná obchodovat s prvními americkými ETF, které investují do spotového bitcoinu

 

Americká Komise pro kontrolu cenných papírů, SEC, schválila první americké ETF fondy investující do spotového bitcoinu, a umožnila tak expozici v bitcoinu mnohem širšímu světovému publiku. Nyní se tedy začíná obchodovat 11 nových ETF, a protože začíná boj o to, který se stane největším spotovým bitcoinovým fondem světa, mají všechny nízké ukazatele celkové nákladovosti.

Loading



 

V tuto chvíli lze jen těžko říct, co to udělá s cenou bitcoinu, ale na jiných trzích, například u zlata a uranu, kde měly ETF v držení podkladová fyzická aktiva, byly dopady na cenu pozitivní. Pro evropské investory, pro něž platí předpisy ESMA, nebudou mít tyto nové americké ETF větší význam, protože se příslušnými předpisy neřídí.

SEC schválila ETF se spotovým bitcoinem

Americká Komise pro cenné papíry ve středu přijala přelomové rozhodnutí a schválila k obchodování na burze první ETF se spotovým bitcoinem. Na tento okamžik čekaly kryptoměny už celé roky a dokonce kvůli tomu vedly soudní spory s americkými regulačními úřady. V tuto chvíli existuje 11 takových ETF, které se mají začít obchodovat, a všechny byly schváleny, takže teď začíná závod o to, který z nich bude největší. V následujícím seznamu naleznete názvy, tickery a primární burzy těchto 11 ETF, které se začínají obchodovat už dnes. Například BlackRock iShares Bitcoin Trust nabízí celkové náklady pouhých 12 bps.

Co to udělá s cenou bitcoinu?

Rok 2022 byl pro kryptoměny katastrofální, ale v listopadu 2022 dosáhly konečně svého dna a od té doby už spotový bitcoin posílil o 185 %. V roce 2023 se na obchodování čím dál víc projevovalo předjímání nadcházejícího rozhodnutí SEC o amerických ETF. Od chvíle, kdy bylo rozhodnutí vydáno, jsme zatím přílišný pohyb cen nezaznamenali, spotový bitcoin se dnes obchoduje zhruba na hladině 46 250, což je o necelé procento výš.

REKLAMA

Velkou otázkou zůstává, jestli v případě tohoto obchodu s bitcoinem nejde o tzv. „nákup fám a prodej faktů“ jako v roce 2017, kdy CME Group a Cboe Global Markets přišly s prvními futures na bitcoin. Na jiných trzích, například u zlata a uranu, měly ETF, jež investovaly přímo do fyzických podkladových aktiv, na cenu pozitivní vliv. Zejména v případě uranu přinesly nové fyzické ETF vyrovnání nabídky s poptávkou a oživení cen.

Otázkou je, zda ke stejnému vývoji dojde postupně i u 11 nových ETF, které budou investovat do bitcoinu, protože ty otevřou dveře na největší finanční trh světa mnoha dalším investorům. Zde je důležité poukázat, že předseda SEC Gary Gensler výslovně uvedl, že i když SEC tyto ETF schválila, neznamená to, že by obchodování na příslušném trhu jakkoli doporučovala, a prohlásil, že by měli být drobní investoři při investování do kryptoměn i nadále velice opatrní.

Pro evropské investory se tím moc nemění

Ve Spojených státech je rozhodnutí SEC velká věc, ale mimo USA už ETF se spotovým bitcoinem a dalšími kryptoměnami existovaly dlouho. Pro evropské investory pak spuštění amerických ETF se spotovým bitcoinem moc neznamená, protože tyto fondy nebudou drobným investorům v EU vůbec dostupné. Nesplňují totiž nařízení UCITS. V Evropě tak do nich budou moci investovat jen profesionální investoři.

V jurisdikcích, kde nařízení ESMA neplatí, například ve Švýcarsku, ve Spojených arabských emirátech nebo v Asii a Tichomoří, přinese spuštění amerických bitcoinových ETF nové příležitosti k levnějšímu investování do bitcoinu. Existují však také jurisdikce jako Velká Británie, kde mají tamní investoři kryptoměnové deriváty zakázané, či Hongkong, kde jsou ilegální kryptoměny vůbec. Tam žádný z těchto nových ETF nepřinese žádnou změnu.

Pro mnoho drobných evropských investorů se tedy přístup ke spotovému bitcoinu nijak nezmění. Největším ETF je tam Bitcoin Tracker EUR registrovaný a kotovaný ve Švédsku, s celkovým objemem aktiv 828 milionů € a s ukazatelem celkové nákladovosti 2,5 %. V případě tohoto konkrétního fondu mohou nové americké ETF přinést zvýšený tlak na cenu, protože je 20x dražší než iShares Bitcoin Trust, a jinak by asi každý profesionální investor v EU, který jej využíval pro investice do bitcoinu, rychle přešel jinam.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *