Středa 14. dubna. Svátek má Vincenc.

ŘEKOVÉ V ČESKU PODNIKAJÍ HLAVNĚ V OBCHODĚ, CESTOVNÍM RUCHU A NEMOVITOSTECH

Řekové, ve srovnání s dalšími zahraničními podnikateli, nejsou v České republice příliš aktivní. V pomyslném žebříčku největších a nejčastějších zahraničních majitelů českých firem, který pravidelně sestavuje Bisnode, se pohybují kolem padesátého místa. Řeckého vlastníka má 264 českých firem, většina z nich podniká v obchodě, cestovním ruchu nebo nemovitostech a zpravidla se jedná o malé společnosti se základním kapitálem 200 tisíc korun a obratem do jednoho milionu korun. Informace vyplývají z databází poradenské společnosti Bisnode.

Řečtí podnikatelé se v Česku zaměřují na malý a střední byznys s relativně nízkou připadnou hodnotou. Tři čtvrtiny z nich podnikají v obchodu, oblasti cestovního ruchu nebo nemovitostech. „Zde bychom mohli nalézt paralelu se současnou řeckou krizí. S nadsázkou řečeno, malé firmy s orientací na export potravin jsou pro zemi, jako je Řecko, příliš malým záchranným kruhem. Současné světové ekonomice je vlastní informační charakter s kapitálem a službami s vysokou přidanou hodnotou. Řecko by si v první řadě toto mělo uvědomit a následně se přeorientovat na zajímavé investice, produkty a služby, které opravdu umí a tím nejenom cenově, ale i kvalitativně konkurovat na mezinárodním poli. Tímto způsobem postupně transformuje svou ochablou ekonomiku, přiláká nové investice a začne být produktově zajímavé. To je ekonomicky adekvátní řešení, které však vyžaduje trpělivost a snahu Řeků učit se novým věcem, novému způsobu konkurenceschopnosti a zejména ochotu provést patřičné změny. Navrhované škrty, restrikce a částečná privatizace jsou správné v tom smyslu, že věřitelům naznačují ochotu změny systému a ponížení přehnaných odvodů obyvatelům ze strany státu. Nicméně bezprostředně poté musí následovat nastíněný způsob, který je reálnou cestou z dluhové pasti, v níž se Řecko nachází a bez fundovaného ekonomického řešení nacházet nadále bude,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař.