CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Jan Traxler

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

01. 09. 2023

0 komentářů

Po rekordním roce 2022 si nemovitostní fondy berou oddechový čas. Přehled výnosů jednotlivých fondů

 

První pololetí tohoto roku bylo pro nemovitostní fondy výsledkově podprůměrné. Podle specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz, který podrobně mapuje činnost nemovitostních fondů působících v ČR, vychází průměrný výnos nemovitostních fondů v ČR v prvním pololetí na 2,5 %.

Loading



 

Aktuálně funguje v ČR 33 nemovitostních fondů zaměřených primárně na správu a pronájem nemovitostí. Nejvyššího výnosu v prvním pololetí dosáhl TRIKAYA nemovitostní fond (6,1 %), následovaný fondy WOOD & Company Retail a Schönfeld & Co Prémiové nemovitosti (oba 5,59 %). Na inflaci to ale ani v jednom případě nestačilo. Hodnota indexu spotřebitelských cen v ČR od konce roku stoupla za 6 měsíců o 7,24 %.

Tři nemovitostní fondy dokonce vykázaly v prvním pololetí ztrátu. Nejvíce poklesla hodnota podílových listů fondu Amundi Realti (-9,05 %). Menší ztrátu zaznamenal také fond Accolade Industrial (-0,96 %), který jinak patří k historicky nejúspěšnějším fondům. Mírně poklesla rovněž hodnota podílových listů fondu REICO ČS nemovitostní (-0,54 %), největšího českého nemovitostního fondu.

Rok 2023 bude podprůměrný

Hodnotit výsledky v poločase je vždy předčasné. U řady fondů se teprve na konci roku projevuje přecenění hodnoty spravovaných nemovitostí, což samozřejmě s výsledky dost pohne. Prozatím se z výsledků za první pololetí dá usuzovat, že rok 2023 bude pro nemovitostní fondy v průměru z dlouhodobého hlediska trochu podprůměrný.

REKLAMA

V roce 2022 většina nemovitostních fondů v ČR reportovala rekordní zhodnocení. Průměrný čistý výnos za rok 2022 dosáhl 8,8 %. Čtyři nemovitostní fondy loni dokonce dokázaly porazit 15 % inflaci.

Dlouhodobě se průměrné výnosy u retailových fondů pohybují kolem 4-6 % ročně a u FKI fondů zpravidla kolem 7-9 % ročně. Řada nemovitostních fondů i letos na tuhle metu dosáhne nebo ji překoná. Ale zároveň vícero fondů tentokrát za svým standardem zaostane. V průměru očekávám, že výnosy nemovitostních fondů budou v roce 2023 slabší než v předchozích dvou letech, a hlavně výsledky jednotlivých fondů se budou tento rok výrazněji lišit.

Na zhodnocení nemovitostních fondů mají nyní vliv tři zásadní faktory:

  • s inflací nadále rostou výnosy z nájmu;
  • vysoké úroky dnes prodražují fondům splátky úvěrů;
  • otazník visí nad oceněním nemovitostí, yieldy se liší od 4,5 % až do 8 % p. a.

Autor: Jan Traxler, privátní investiční poradce a odborný garant portálu Nemovitostní-fondy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *