CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

24. 05. 2023

0 komentářů

Obavy z inflace už má 95 procent Čechů. Zároveň více investují. Jakým investicím věří nejvíce?

 

O svoje finance se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Téměř tři čtvrtiny proto více řeší, jak ochránit  svoje úspory. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Generali Investments. Kvůli současné ekonomické situaci ubylo lidí, kteří drží peníze v hotovosti nebo na běžných účtech. Téměř 40 procent lidí naopak začalo více spořit a v Česku přibývá také lidí, kteří své úspory investují.

Loading



 

Zkušenosti s investováním už má téměř polovina Čechů, ještě před dvěma roky to přitom byli pouze 4 z 10. Dvě třetiny Čechů mají o svoji finanční situaci větší obavy než před rokem. Na rostoucí inflaci nejčastěji reagují tím, že více spoří. Spořicí produkty považuje za nejvhodnější způsob ukládání peněz 35 procent lidí, tedy o čtvrtinu více než před rokem.

Přibylo také těch, kdo považují za nejvhodnější investice do akcií a dluhopisů nebo prostřednictvím podílových fondů. Naopak ubylo Čechů, kteří považují za nejvhodnější nechávat peníze ležet v hotovosti nebo na běžných účtech. Ještě před rokem šlo celkem o 25 procent lidí, zatímco nyní je to už pouze pětina.

„Rekordní inflace, skokový růst cen energií i nejistota spojená s válkou na Ukrajině otřásly způsobem, jak Češi uvažují o financích. Dobrou zprávou rozhodně je, že tři čtvrtiny lidí se z událostí roku 2022 poučily a více přemýšlí, jak chránit svoje úspory. Na druhou stranu jim ale chybí potřebné zkušenosti k tomu, aby svoje prostředky skutečně zhodnotili. Více peněz tedy vkládají do spořicích produktů a fondů krátkodobých investic,“ komentuje Petr Mederly, obchodní ředitel Generali Investments CEE.

Investorů v ČR přibývá

Ačkoli si spoření nadále drží lví podíl českých úspor, přibývá také investorů. Zkušenosti s investováním už má 49 procent dotázaných, a to nejčastěji prostřednictvím podílových fondů. Ty aktuálně využívá 32  procent Čechů a z toho polovina v nich drží přes 100 tisíc Kč.

„Rok 2022 také výrazně zamíchal s tím, do čeho Češi investují. Investorů, kteří sami nebo prostřednictvím fondů investují do akcií, už je více než polovina, a třetina investorů využívá dluhopisy. Navzdory dění na trhu s realitami přibylo i investorů do nemovitostí, které jsou mezi Čechy dlouhodobě oblíbené. Vzhledem k drahým a obtížně dosažitelným hypotékám jsou v tuto chvíli pro investory obzvláště výhodné nemovitostní fondy,“ dodává Mederly. Výrazně naopak ubylo třeba investorů do kryptoměn, a to jednak kvůli jejich vysoké volatilitě a propadům hodnoty, jednak kvůli celkové ztrátě důvěryhodnosti způsobené krachy kryptoměnových burz.

REKLAMA

Pro začínající investory může být aktuální turbulentní vývoj na trzích do značné míry zastrašující. Více než 40 procent nových investorů přitom začne mít obavy již při poklesu hodnoty jejich investic o desetinu.

Rostou investice do energetických firem

investice do technologických firem stoupají s důrazem na transformaci budoucnosti vzdělávání a změnu trhu práce. Jak zdůrazňuje Matouš Tlapák, ředitel české pobočky startupu Lifeliqe, je obtížné odhadovat, jaká povolání budou existovat za pět až deset let. Faktem je, že mnohá stávající povolání buď zaniknou, nebo se podstatně promění, a příkladem může být nedávný vzestup profese vývojáře mobilních aplikací.

Důležitým směrem pro úspěch na trhu práce se stává schopnost lidí organizovat si život, pracovat v týmu a především neustále se vzdělávat. Klasický model celoživotního zaměstnání se mění a klíčovým prvkem je adaptabilita k novým trendům. Matouš Tlapák uvádí, že lidé, kteří si dokážou úspěšně zorganizovat život a aktivně pracovat na svém vzdělávání, neztratí svou relevanci na dynamickém trhu práce souvisejícím s rychlým tempem technologické inovace.

Rostou investice do energetických fondů

Investice do hmotných aktiv jsou pro investory obecně zajímavější. Fondy zaměřené na energetiku jsou zajímavé svým výnosem, který není tolik závislý na dění na trhu. Investovat ale nemusíte jen do jedné společnosti. V Česku například roste obliba fondů kvalifikovaných investorů. Často se stávají alternativou ke standardním investičním nástrojům a slouží jako vhodný prostředek k diverzifikaci portfolia.

RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN

Pro ty, kdo chtějí využít dlouhodobých výnosových šancí v energetickém sektoru je určen například fond RAIFFEISEN – ENERGIE – AKTIEN. Doporučený horizont investice je alespoň 10 let. Minimální investice je možná už od 100 korun nebo ekvivalent v cizí měně. Výhodou je vysoká likvidita a snadná dostupnost finančních prostředků. Samozřejmostí je aktivní správa fondu – o investice pečují odborníci s dlouhodobými zkušenostmi.

REKLAMA

CREDITAS ENERGY

Investiční příležitostí je také energetický podfond CREDITAS ENERGY, podfond SICAV spadající pod fond kvalifikovaných investorů CREDITAS ASSETS SICAV a.s. Ten sází na dlouhodobou stabilní ekonomickou výkonnost energetické skupiny UCED.

Generali Fond ropy a energetiky

Možností je i Generali Fond ropy a energetiky. Je určen klientům, kteří se rozhodli investovat své finanční prostředky minimálně na 8 let s cílem získat vyšší zhodnocení. Fond se zaměřuje na investice do energetiky. Jde zejména o výrobu elektrické energie, těžbu a zpracování ropy, uhlí nebo zemního plynu. Jde o strategické obory, které jsou páteří každé ekonomiky a kde poptávka kontinuálně roste díky růstu světové populace a industrializaci rozvíjejících se zemí v čele s Indií a Čínou.

V portfoliu jsou zastoupeny zejména evropské a americké společnosti se stabilním postavením na trhu. Doplňkově také společnosti z regionu emerging markets (rozvíjejících se trhů) a společnosti, které se zabývají alternativními energiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o sektorově zaměřený fond, neměl by jeho podíl přesáhnout limit 10% na celkovém objemu portfolia investora.

Investory táhnou i nemovitostní fondy

Současná doba potvrzuje, že relativně odolné proti možným výkyvům trhu jsou nemovitostní fondy. Podle odborníků existuje hned několik důvodů, proč tomu tak je.

Developeři i realitní kanceláře hlásí zvýšený zájem o investice do nemovitostí. Jejich ceny, potažmo výše nájmů, navíc dokážou kopírovat inflační křivku. Ne všichni investoři ale mají dostatek finančních prostředků. Pokud už volnými penězi disponují, dělá jim problém vhodný výběr nemovitosti. Roli zde hraje i starost o následný pronájem.

Z dat specializovaného portálu Nemovitostní-fondy.cz vyplývá, že většina nemovitostních fondů loni dosáhla historicky nejvyššího zhodnocení. Průměrný čistý výnos pro investory byl 8,5 %. Tři fondy dokonce překonaly 15% inflaci. Ani jeden neskončil v minusu. Oblíbené jsou i retailové nemovitostní fondy. Ty v loňském roce vydělaly v průměru 7,3 %. Dlouhodobě se průměrné výnosy u retailových fondů pohybují kolem čtyř až šesti procent ročně. Na prvním místě je s výnosem téměř 12 % CREDITAS Nemovitostní I, podfond SICAV. Druhou příčku s 10,31 % obsadil Raiffeisen realitní fond. Jako třetí skončil s téměř 10 %. MINT I. rezidenční fond.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *