Sobota 17. srpna. Svátek má Petra.

RAIFFEISENBANK OČEKÁVÁ MIMOŘÁDNÝ ZÁJEM O DOTACE NA TECHNOLOGIE

Banky Raiffeisenbank 26.11.2015 | 09:08 0 Komentářů

Na přelomu roku se očekává vyhlášení nové výzvy v programu Technologie s možností získat evropské dotace až do výše 45 % způsobilých nákladů. Díky tomu by měly být v České republice významně podpořeny investice firem do obnovy výrobních zařízení a nových technologií. To zvýší konkurenceschopnost nejen firem, ale i samotné české ekonomiky, a vytvoří další pozitivní impuls pro ekonomický růst. Na Raiffeisenbank se již nyní obrací firmy s žádostí o pomoc s přípravou projektů a předjednání financování.

Podnikům nabízíme nejen pomoc se získáním dotace, ale také předfinancování a případně i další financování investičních projektů,“ říká produktová manažerka Raiffeisenbank Ivana Nová a dodává: „Program Technologie byl v rámci předchozího dotačního období nejúspěšnějším programem. Proto se i v tomto případě očekává, že alokace bude velmi rychle vyčerpána. Vzhledem k blížícímu se datu vyhlášení programu doporučuji přípravu nepodcenit a s projektem začít co nejdříve.“

Dotace se proplácí zpětně až po dokončení plánovaného projektu. Podniky si tedy musí zajistit předfinancování, a to buď vlastními zdroji, nebo například prostřednictvím bankovního úvěru. Raiffeisenbank poskytuje komplexní služby spojené se získáním dotací a související financování speciálně firmám s minimálním obratem 50 milionů korun a plánovanou investicí optimálně od 5 milionů korun.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost byl vyhlášen Ministerstvem průmyslu a obchodu. V rámci tohoto operačního programu bude na přelomu let 2015 a 2016 vyhlášena III. výzva programu Technologie, ve které bude možné žádat o dotaci na investice do nových výrobních zařízení, strojů, nových technologií a specializovaného softwaru. Program se vztahuje na obory podnikání jako zpracovatelský průmysl, stavebnictví, ostatní těžba, zásobování vodou, velkoobchod a maloobchod, IT a telekomunikace, profesní, vědecké, technické, administrativní a podpůrné činnosti a další.

O dotaci mohou žádat malé a střední podniky do 250 zaměstnanců s ročním obratem do 50 milionů eur nebo celkovou účetní bilancí do 43 milionů eur (vše konsolidovaně). Míra podpory činí 45 % pro malé podniky do 50 zaměstnanců a 35 % pro střední podniky do 250 zaměstnanců. Firmy mohou získat dotaci od 1 do 30 milionů korun.

Raiffeisenbank dlouhodobě spolupracuje na problematice EU dotací s renomovanou společností Rödl & Partner Optimus Consult a.s., která se v České republice řadí mezi přední firmy specializované na dotační poradenství.