Pátek 23. června. Svátek má Zdeňka.

Pražská burza dopolední zisky neudržela a na rozdíl od ostatních evropských parketů odepsala 0,6 %

Investice 16.06.2017 | 19:33 0 Komentářů

Evropské akcie ke konci obchodování mírně přidávají, když kromě maloobchodních řetězců, které ztrácí k 1 %, všechny ostatní sektory posilují. Nejlépe se dnes daří technologickým titulům a potravinářským a nápojářským společnostem, které si připisují lehce přes jedno procento a index Stoxx 600 posiluje o půl procenta. Z pohledu celého týdne však stále ztrácí těsně nad 1 %.

Americké akcie začínají poslední obchodní den tohoto týdne poklesem. Na rozdíl od evropských kolegů se americkým technologickým společnostem nedaří, když odepisují, stejně jako celý index Nasdaq 0,5 %. Širší indexy S&P 500 a Dow Jones odevzdávají zatím jen 0,2 %. Nejvíce dnes ztrácí maloobchodní prodejci, kteří v reakci na ohlášenou akvizici  Whole Foods Market Amazonem odepisují 1,6 %. United Natural Foods, největší dodavatel Whole Foods Market, propadá o 26 %.

Pražská burza se dnes především díky 3% ztrátě Komerční banky návratu evropských akciových trhů k růstu nezúčastnila, když index PX odepsal 0,6 % a za celý týden odevzdal 1,1 %. Nedařilo se dnes ani telekomunikační skupině O2 s -2,7 %. S jednoprocentní ztrátou se přidala Moneta a energetická skupina ČEZ odepsala 0,4 %. Lépe dopadly rakouské finanční instituce, když si VIG připsal 1,8 % a Erste 0,5 %. Největší zisk si připsala sázkařská skupina Fortuna s +2,6 %. Dařilo se i tabákové společnosti Philip Morris s 1,8% ziskem a skupinu premiantů uzavřel Unipetrol s +0,4 %. Objem obchodů v posledním dni týdne s 0,7 mld. CZK překročil měsíční průměr.

RICHARD MIŘÁTSKÝ, KOMERČNÍ BANKA