CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

21. 12. 2016

Polovina z nás se cítí pod tlakem kvůli vánočnímu utrácení. Nechtěné dárky vloni dostala téměř čtvrtina Čechů.

A co jsme vloni dostávali nejčastěji? Sedm z deseti Čechů našlo pod stromečkem praktický dárek, například nějakého pomocníka do domácnosti. Dalších 44 % dotazovaných si rozbalilo dárek, kterým si zpříjemní volný čas, a bezmála třetina (29 %) pak objevila pod stromečkem i peníze.

Vybrat správný dárek, a to i pro někoho, koho znáte velmi dobře, může být obtížné. Polovina české populace (49 %) se cítí pod tlakem z toho, že musí o Vánocích utrácet. To samé ještě více pociťují obyvatelé Rumunska (53 %) a Španělska (57 %). Stres z vánočního utrácení naopak dopadá jen na pětinu Nizozemců, což ale může být dáno jinými tradicemi, v nichž se klade důraz navíc i na svátek Sinterklaas, který částečně připomíná našeho Mikuláše, ale svou důležitostí se blíží Vánocům.

„Průzkum ukázal i pozitivní trend. Lidé napříč Evropou lépe plánují své výdaje za Vánoce a dva z pěti na Vánoce cíleně šetří, což je o 8 % více, než v loňském roce,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává: „I přesto, že řada lidí začíná dělat včas tato chytrá finanční rozhodnutí, stále se najdou tací, kteří jsou ochotni si na vánoční dárky půjčit.“

V loňském roce si kvůli pořízení dárků pod stromeček půjčilo peníze 8 % Čechů, což nás řadí k evropskému průměru. Absolutním rekordmanem jsou však Američané, kde se vloni kvůli svátkům zadlužila téměř čtvrtina obyvatel (22 %).

Tisková zpráva ING Bank