CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Karel Pučelík

27. 11. 2019

0 komentářů

Do nového roku s dluhem. Předvánoční půjčka může být riziko

 

S koncem roku se blíží Vánoce. A s nimi samozřejmě starost o jejich materiální stránku, kterou část české společnosti bude řešit půjčkou. Většina lidí ovšem tvrdí, že předvánoční půjčka není dobrý nápad. Před svátečním zadlužením varují přitom i experti. Podstupované riziko může být totiž často zbytečné.

Loading



 

Do nového roku s dluhem. To bude podle průzkumu České bankovní asociace realita asi sedmi procent Čechů. Drtivá většina obyvatel by takový krok raději nedělala. Ale i tak je jasné, že Vánoce na dluh nejsou nijak zvláštním jevem. Podle stejného šetření ČBA má s nákupem spotřebního zboží na dluh zkušenost na šedesát procent lidí. Řada z nich si navíc bere půjčky, které spadají do rizikové kategorie. Zároveň z odpovědí dotázaných vyplývá, že obavy z nesplacení úvěru příliš nemají.

„Půjčka nemusí být ale vždy tím nejlepším řešením. Je třeba myslet do budoucna a dávat si pozor, aby se z jedné půjčky nestal rovnou kolotoč, který nebudeme schopni ukočírovat. V těch nejhorších případech může taková lehkomyslná půjčka skončit i návštěvou exekutora,“ popisuje Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace, která a průzkumem stojí.

Impulzivní jednání a spotřební zboží

Předvánoční půjčka nebo nákup dárků na splátky přitom často pokrývá náklady, které by si člověk mohl poměrně dobře odepřít. Nejvíce si totiž před svátky spotřebitelé půjčují na elektroniku, mobilní telefony, televize, domácí spotřebiče, nábytek a různé vybavení bytu nebo na hračky.

„Skutečnost, že si lidé půjčují nižší částky, navíc na předměty, jako je spotřební elektronika nebo hračky, souvisí především s jejich impulzivním charakterem půjčování. V dnešní době jsou Češi více netrpěliví a nejsou příliš zvyklí si šetřit na konkrétní věc, jak tomu bývalo,“ uvádí Brychová.

REKLAMA

Zvažte podmínky, pokud tedy opravdu musíte o půjčku žádat

Pokud se spotřebitel i přesto rozhodne riziko nakupování na úvěr podstupovat, neměl by opět jednat impulzivně, a podmínky půjčky dobře prozkoumat a zvážit, zejména pak v případě nabídek nebankovních společností.

„Je nutno dodat, že i když si plánujete půjčit ať už u banky nebo jiné finanční společnosti, neznamená to, že vám půjčka bude automaticky poskytnuta. Banky i ostatní společnosti poskytující úvěr jsou totiž povinny prověřovat úvěruschopnost všech žadatelů o půjčku. Odmítne-li vám banka či jiná finanční společnost půjčit, má pravděpodobně důvodné pochybnosti o tom, zdali budete v budoucnu půjčku schopni splatit. Než si půjdete pro půjčku někam jinam, zvažte ještě jednou a důkladně, zdali půjčku opravdu potřebujete a zbytečně tím do budoucna neriskujete,“ vysvětluje Brychová z ČBA.

Česko si nevede na poli finanční gramotnosti nikterak oslnivě. Podle statistik OECD, které sledovaly, jak jsou lidé schopni plnit zásady odpovědného přístupu k osobním financím, Češi stojí až ve druhé polovině žebříčku sledovaných zemí. Podle severu mapaexekuci.cz s jednou či více exekucí žije přes 800 tisíc lidí. Podle posledních dat z roku 2018 podíl navíc vzrostl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *