CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

23. 10. 2019

Subjekty:

Pojišťovny chtějí investovat 10 miliard do dostupného bydlení a sociálních služeb místo zdanění s dopadem na klienty

Praha, 23. října  2019 – 3 400 korun. To je částka, o kterou by klient s průměrnou smlouvou životního pojištění přišel z důvodu nižší výnosnosti z důvodu zdanění technických rezerv. Ukázal to expertní odhad České asociace pojišťoven na základě typické smlouvy životního pojištění, která je uzavřená na 22 let s pojistným přibližně 800 korun měsíčně. Pojišťovny nabízí jiné řešení, jak státu pomoci.

Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, k vývoji situace okolo jednání o návrhu zdanění technických rezerv říká: „Od začátku upozorňujeme na fakt, že zdanění technických rezerv bude mít přímý dopad na budoucí výplaty klientů s životním pojištěním. Na jednoduchém příkladu průměrné smlouvy životního pojištění se ukazuje, že částka, o kterou klienti kvůli tomuto zdanění v průměru přijdou, je nezanedbatelných 3 400 Kč.“

Pojišťovny své závazky vůči klientům, zapsané v pojistných smlouvách, vždy splní. Nicméně kvůli zdanění již na počátku se o tuto částku průměrně zhorší zhodnocení prostředků. Na konci smlouvy tak dostane klient méně peněz. A tam, kde klienti investují větší částky než v uvedeném příkladu průměrné smlouvy, by pak byla ztráta zhodnocení kvůli zdanění technických rezerv ještě vyšší.

Jan Matoušek dále uvádí: „Prostředky klientů, které jsou uloženy v rezervách, jsou specifické tím, že jsou to peníze s dlouhým investičním horizontem. Navíc jsou to peníze, které mají zůstat v České republice a máme se snažit, aby nezmizely v zahraničí. Ale také, aby se neprojedly v rozpočtu v průběhu dvou let a byly investovány do něčeho smysluplného,“ a komentuje možné řešení: „Nabízíme, aby stát zákonem stanovil, že životní pojišťovy musí prostředky odpovídající 4 procentům rezerv na životní pojištění investovat do dostupného bydlení a do výstavby infrastruktury pro sociální služby, jako jsou seniorské domovy a zařízení pro dlouhodobou péči“.

Pojišťovny nejen argumentují proti zdanění prostředků na výplaty klientů životního pojištění, ale zároveň nabízejí aktivní příspěvek, prostřednictvím kterého se chtějí více podílet na budoucnosti země. Navrhované řešení by v průběhu pár let přineslo investice ve výši 10 miliard korun. Takový objem peněz by vytvořil silný impulz na trhu dostupného bydlení a sociálních služeb. „Nabízíme státu jednání, ještě není pozdě se postavit na stranu klientů životního pojištění. Námi navrhované řešení přinese více prostředků, než o které by stát přišel upuštěním od zdanění rezerv na životní pojištění,“ doplnil Matoušek.