CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

16. 10. 2014

Subjekty:

Pojistné podvody, které už letos odhalila Allianz, jsou v objemu o padesát procent větší, než vloni. Přispěla k tomu i hlasová analýza.

„Tento přístroj vznikl v Izraeli a původně byl určený pro armádní účely,“ říká Ludvík Bohman, ředitel úseku právního a odhalování pojistných podvodů Allianz pojišťovny. A jaký je v této oblasti vývoj? „Dříve převažovala trestná činnost související s vozidly, dnes vidíme jasně rostoucí trend v pojištění majetku, zejména u podnikatelů. Úplně nejrychleji ale rostou podvody se životním a úrazovým pojištěním, i když zastoupené jsou nejméně,“ dodává Bohman.

Odhalování podvodů však není pouze věcí detektivů. Některé pokusy o podvod totiž zachytí pojišťovny již při oznamování pojistných událostí, které se buď vůbec nestaly a nebo proběhly jinak, než volající uvádí. Hlasový analyzátor pracuje na podobných principech jako detektor lži. Člověku, který lže, se totiž nejenom zvyšuje tep a pot, ale také se mění struktura jeho hlasu. Normálně tuto odchylku neslyšíte. Když však zvukovou stopu převedete
do digitální podoby, poznáte z celé řady křivek, zda člověk na druhé straně aparátu mluví pravdu, nebo si vymýšlí.