CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

21. 11. 2019

Subjekty:

Počet uživatelů aplikace George klíč se od září zdvojnásobil. Aplikace usnadní nákupy na internetu

• V první polovině příštího roku bude možné s aplikací potvrzovat i platby kartou na internetu;
  • Součástí George klíče je i tzv. sonda, která klienty chrání proti phishing a malware útokům.

„Klienti na mobilní aplikaci George klíč oceňují, že nemusí při platbách na internetu složitě přepisovat potvrzovací SMS zprávy a jednoduše pomocí biometrických údajů dokončí svůj nákup. Přestože přechod na George klíč je dobrovolný, počet klientů, kteří se na něj od letošního září rozhodli přejít, vzrostl dvojnásobně,” uvedl Ondřej Pohanka, který je v České spořitelně odpovědný za rozvoj aplikace George klíč a dodal: “Klienti, kteří mají aplikaci nainstalovanou na svém telefonu, nemusí navíc v mobilním bankovnictví potvrzovat platby do částky 12 500 korun.”

Při placení kartou na internetu je v současnosti běžné, že po zadání údajů z karty ve většině případů následuje ještě takzvané ověření pomocí 3D Secure. Klientovi tak dorazí jednorázový SMS kód, který přepíše do formuláře na platební bráně. „V první polovině příštího roku chceme našim klientům umožnit potvrzení klíčem i pro platby kartou na internetu,” dodal Pohanka.

Hlavním důvodem nárůstu počtu klientů, potvrzujících platby pomocí George klíče, je vyšší bezpečnost při placení na internetu. Aplikace v mobilním telefonu splňuje nároky evropské směrnice PSD2 na tzv. silné ověření klienta, kdy je potřeba ověřit totožnost alespoň dvěma různými způsoby.

O aplikaci George klíč

Aplikace George klíč funguje na principu dvoufaktorové metody zabezpečení platebních transakcí v digitálním bankovnictví George. Neslouží jen pro potvrzování plateb internetovém bankovnictvím, ale i jako bezpečnostní faktor při přihlášení. Aktuálně ji používá již každý druhý z téměř 800.000 uživatelů mobilního bankovnictví George. Cílem banky je, aby ji do roku 2021 používalo přes 80 procent uživatelů digitálního bankovnictví, a to nejen pro potvrzování plateb, ale také pro platby kartou na internetu.

Mobilní aplikace je jednodušší a bezpečnější alternativou přihlašovacích a ověřovacích SMS a pro potvrzení přihlášení nebo ověření platby již nevyužívá SMS mobilního operátora a komunikuje s bankou napřímo. Klient tak nemusí nic opisovat z telefonu do webového prohlížeče a odchozí platbu snadno potvrdí šestimístným kódem v aplikaci nebo otiskem prstu či scanem obličeje.