CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Milan Vodička

13. 05. 2021

0 komentářů

Šest největších bank v ČR mělo za první čtvrtletí nižší zisk o 8 %

 

Foto: Shutterstock

O necelou miliardu korun klesl v prvním čtvrtletí 2021 čistý zisk šesti největším bankám v České republice, a to z 10,4 na 9,6 miliardy Kč. Vyplývá to z kvartálních výsledků zveřejněných jednotlivými bankami. Ztrátu ovlivněnou důsledky pandemie covid-19 zaznamenaly pouze čtyři banky, dvě naopak svůj zisk z prvního čtvrtletí 2020 letos ještě vylepšily – ČSOB (+28%) a UniCredit Bank (+4%).

Loading



 



Zdroj : Banky

„Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí meziročně narostl díky příznivému vývoji na finančních trzích a rozpuštění opravných položek k úvěrům, což spolu plně kompenzovalo meziroční pokles čistých úrokových výnosů a vyšších bankovních daní,“ uvedl Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Právě propad úrokových výnosů byl u ČSOB v prvním kvartálu nejvýraznější ze všech sledovaných bank (-38 %). Tyto výnosy ale citelně klesly i u Raiffeisenbank (-28%), UniCredit Bank (-20%) a Komerční banky (-14%). Pouze Monetě vzrostly meziročně úrokové výnosy o 2 %.

O poznání klidnější byla situace u čistých výnosů z poplatků a provizí, kde vývoj mezi bankami skončil „nerozhodně 3:3“. Poplatkové výnosy stouply u České spořitelny, Komerční banky a Monety. Naopak jejich pokles zaznamenaly ČSOB, UniCredit Bank a Raiffeisenbank.

Zdroj : Banky

Dynamicky rostly vklady

Nemožnost utrácet a posilování rezerv v nejisté době byly hlavními faktory rychlého růstu vkladů, které v souhrnu dosáhly téměř 4,5 bilionu korun. Vklady přitom rostly svorně u všech bank, stejně jako v případě poskytnutých úvěrů, kde mírný pokles zaznamenala pouze Raiffeisenbank.

REKLAMA

Růst objemu poskytnutých úvěrů byl do značné míry ovlivněn pokračujícím boomem v oblasti hypotečních úvěrů. Podle Fincentrum Hypoindex za první čtvrtletí letošního roku poskytly všechny banky hypotéky v rekordním objemu téměř 100 miliard korun.

Zdroj : Banky

„V prvním čtvrtletí roku 2021 jsme udrželi klíčové finanční ukazatele na velmi dobré úrovni. Pokračující silná poptávka po financování ze strany domácností ukazuje, že sentiment privátních klientů je stále dobrý. To je skvělá zpráva nejen pro nás, ale i pro celou českou ekonomiku. Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí 2021 byl v meziročním srovnání o 9 procent vyšší, rostly i spotřebitelské úvěry a výše depozit. Současně jsme zaznamenali jen velmi malý nárůst podílu nevýkonných úvěrů. To vše potvrzuje náš předpoklad, že po COVIDu-19 čeká ekonomiku rychlé oživení podpořené silným růstem spotřeby domácností,“ uvedl v hodnocení výsledků za 1. čtvrtletí 2021 Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *