CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

10. 04. 2013

Pamětní mince připomene otce slepých Aloyse Klara

Aloys Klar (1763 – 1833) založil v roce 1807 na Hradčanech soukromý Ústav pro slepé děti a stal se jeho prvním ředitelem. V roce 1832 k tomu přičlenil pozdější Klárův ústav, tehdy Ústav pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců, pro který získal od císaře Františka I. pozemek v místě, jež na jeho počest nese od roku 1922 jméno Klárov.

Autorem výtvarného návrhu averzní i reverzní strany mince je Branislav Ronai. Provedení proof, tedy ražba vysoce leštěným razidlem, je výsledkem ruční práce, kterou má v České mincovně na starosti speciální dílna. Mincovní plochy jsou na razidlech pod mikroskopy upravovány písky o různých hrubostech a postupně leštěny až do vysokého lesku. Reliéf je poté pískován do matu, zatímco vyleštěnou mincovní plochu chrání speciální přípravek. „To vše se odehrává v případě této stříbrné pamětní mince na ploše razidla o průměru 31 milimetrů. Práce je to náročná, o to více je pak výsledek ceněný mezi sběrateli,“ sdělil Tomasz Surdy, obchodní ředitel České mincovny. „Nejmenší razidla pro mince a medaile, která takto upravujeme, mají průměr 16 milimetrů,“ doplnil Surdy.

Stříbrných mincí s Aloysem Klarem vyrazila mincovna v provedení proof 15 600 kusů, s matovým reliéfem (provedení standard) bude emitováno 6 900 mincí. „Větší zájem je o mince v kvalitě proof. Důvodem je to, že vysoce leštěná plocha mince vypadá působivě. Kvalita standard nachází zákazníky především u těch sběratelů, kteří ocení práci výtvarníka – v tomto provedení na minci vynikne lépe plastičnost reliéfu,“ uvádí Surdy. U mincí vydaných před dvaceti lety se více zhodnotilo provedení proof. Vše záleží na velikosti emise. „První stříbrná dvousetkorunová mince ražená v České mincovně v roce 1994 vyšla v emisi 27 000 ks a pouze 2 000 ks bylo v kvalitě proof. Dnes se v této kvalitě nabízí za 15 až 20 tisíc korun. V kvalitě standard je hodnota mince na sekundárním pouze zhruba 500 Kč,“ doplnil Surdy. O stříbrné mince s Aloysem Klarem je velký zájem, v České mincovně byly všechny předem zarezervovány. „Nevyzvednuté rezervace nabídneme zájemcům v nejbližších dnech,“ uzavírá Surdy.