CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

31. 07. 2020

Subjekty:

Online bankovnictví šetří čas a čas jsou peníze. Aneb využívejte online bankovnictví efektivně

Obliba online bankovnictví mezi Čechy roste. A není divu. Krize posunula banky více do online prostředí a lidé tak měli příležitost osvojit si důkladněji správu financí přes internet. Podle průzkumu Sberbank používá mobilní bankovnictví každý druhý a internet banking tři čtvrtiny z nás. Online přístup k účtu kdykoliv a odkudkoliv nám šetří čas, který bychom jinak strávili v bance. Využíváme ale online bankovnictví a všech jeho fíčur efektivně a naplno? Pojďme se je naučit používat.

Na trvalé příkazy jsme si už zvykli, nebo ne?

Většina z nás řeší každý měsíc opakující se platby za bydlení, telefon, energie. A není nic zbytečnějšího, než pokaždé vyťukávat stále stejnou částku a stejné číslo účtu. A přesto to podle nového průzkumu Sberbank dělá skoro čtvrtina lidí. Přitom internetové bankovnictví nejčastěji používáme právě pro sledování zůstatku, pohybu na účtu a pro běžné platby. Pro všechny pravidelné příjemce našich plateb tak stačí uložit šablonu s číslem účtu, nebo si rovnou založit trvalý příkaz. „Šablony využívají už tři pětiny Čechů. V případě, že se nechcete o zasílání plateb vůbec starat, stačí nastavit trvalý příkaz. Čtvrtina Čechů má pomocí trvalých příkazů nastaveno až deset plateb měsíčně,“ doplňuje Radka Černá ze Sberbank.

QR kódy, obrázky, co šetří čas

Další funkci, která zefektivní vaše finance, představuje QR kód. Zkratka “Kvé Er” či “Kjů Ár”, pochází z anglického „Quick Response“, čili rychlá reakce. Je to unikátně vygenerovaný kód, který slouží k rychlému přenosu informací. Má široké využití, lze přes něj sdílet nejen platby, ale třeba i osobní údaje nebo události v kalendáři. “Při rozdělování výdajů za výlet s přáteli je generování QR kódů nejjednodušším způsobem, jak si vzájemně rozdělit náklady. Hlavní výhodou je ušetřený čas, protože nemusíme nic zadávat ručně, kód pouze naskenujeme a údaje se načtou samy. Třetina Čechů ale o této funkci ještě neslyšela,” vysvětluje Černá. Čtení QR kódů už dnes umožňuje většina chytrých telefonů. O tom, že v placení přes QR je budoucnost, svědčí i vznik nové české služby Qerko. Díky ní mohou hosté restaurace zaplatit z QR kódu, který je na stole, a transakci tak udělat přímo v aplikaci bez nutnosti čekání na personál.

Další vychytávky online bankovnictví

Situace kolem koronaviru podtrhla výhody vzdáleného přístupu do banky mimo jiné pro ty, kteří spravují své peníze na několika místech najednou. K efektivní správě více účtů od různých poskytovatelů se hodí multibanking, kdy přes jednu aplikaci můžete ovládat všechny. “Jednou z takových multibankingových aplikací je Richee, díky které si naši klienti mohou například poslat peníze ze spořicího účtu jiného poskytovatele na běžný účet u nás a rovnou zkontrolovat, zda transakce proběhla v pořádku,” dodává Černá ze Sberbank. Tuto funkci pravidelně využívá pětina Čechů.

Mezi další šikovné fíčury patří i cashback – doslova návrat peněz/hotovosti. Přes tuto službu se nám může vrátit zaplacené DPH, nejčastěji za účty z nákupů v zahraničí.  Díky tomu můžeme při nákupu přes specializované portály získat zpět i část peněz z nákupů na internetu.