CZK/€ 24.695 +0,20%

CZK/CHF 24.060 +2,32%

21. 05. 2012

Subjekty:

Největší podíl ze svých úspor Češi letos použijí na dovolenou

Více než třetina Čechů letos žádnou dovolenou neplánuje. „Na dovolenou se letos nevypraví téměř 60 % našich spoluobčanů se základním vzděláním. Oproti tomu jen asi 18 % respondentů z řad vysokoškoláků uvedlo, že zůstanou doma,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. „Je logické, že vysokoškoláci mají větší příjmy, a tudíž si mohou častěji dovolit vycestovat. Jako pozitivní vidím fakt, že se české domácnosti oproti minulým rokům v souvislosti s dovolenou výrazně méně zadlužují. Na druhou stranu ti, kteří si na ni půjčují, se rekrutují z ekonomicky nejslabší skupiny lidí se základním vzděláním. V tom vidím velkou hrozbu pro tyto rodiny, které se tak mohou dostat do začarovaného kruhu dluhů, a za to žádná sebeatraktivnější dovolená nestojí. Pokud mají lidé potřebu se vypravit na dovolenou, která je finančně náročnější a kterou neufinancují z aktuálních zdrojů, rozhodně se vyplatí si počkat a peníze na ni naspořit. Příjemný pocit z prožité dovolené pak nepokazí finanční závazek,“ doplňuje Vaníček.

ing-dovolena-uspory

Je důležité pravidelně odkládat nějakou reálnou částku mimo svůj běžný účet, kde peníze svádějí k utrácení a ukrajují z nich poplatky. Nabízí se například spořicí účty, jakým je i ING Konto. Zde se úspory příjemně zhodnocují, zřízení a vedení účtu je zdarma a peníze máte kdykoliv k dispozici, jakmile naspoříte požadovanou částku na svou vysněnou dovolenou,“ pokračuje Vaníček.

Průzkum v rámci projektu ING Bank Svět spoření byl realizován v dubnu 2012 společností Ipsos Tambor. Dotazování se zúčastnilo 400 respondentů z Čech a Moravy ve věku 18–60 let.