CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

21. 08. 2023

0 komentářů

Více než polovina Čechů investuje, část má ale problémy odkládat

 

Své peníze investuje více než polovina Čechů, chtějí se chránit před inflací nebo připravit na důchod. Mnohým ale schází pravidelnost a velká část národa neinvestuje vůbec. Většinou kvůli nedostatku úspor.

Loading



 

Podle nového průzkumu společnosti Ernst and Young EY Consumer Banking Survey investuje 56 procent Čechů a podobný poměr Slováků. Jako důvod uvádějí (52 procent) nejčastěji inflaci, která jejich peníze znehodnocuje, a proto je nenechávají na běžných účtech. To je zvláště v dnešní době vysoké inflace pochopitelné.

Velká část českých (43 procent) i slovenských investorů se tak chce zajistit na důchod. „Zvýšená potřeba zabezpečit se na penzi je důsledkem různých faktorů. Statistika ukazuje, že se dožíváme delšího věku, obyvatelstvo tím pádem stárne. Zajistit tak dlouhodobě udržitelný důchodový systém v jeho současné podobě s velkou pravděpodobností nebude možné,“ uvádí za Ernst and Young Petr Janeček. I odkládání na stáří je kvůli bouřlivým diskusím o vládní penzijní reformě aktuální téma. „Není tedy divu, že lidé vnímají určitou dávku nejistoty, zda pro ně bude v důchodovém systému dostatek peněz a jak kvalitní život jim může zajistit. Lidé se přirozeně začínají více spoléhat sami na sebe,“ stojí ve zprávě.

Dalšími důvody jsou například snaha zabezpečit děti nebo vnoučata, případně využít situace na trhu. Pětina respondentů investování také vnímá jako svůj koníček. Dvě procenta z nich se jím živí. Pokud jde o to, kam čeští a slovenští investoři směřují své peníze, vedou podílové fondy. Ty volí 44 procent. Prostředky v nich nechávají většibou po dobu tří a pěti let. Vybírají si ale i například akcie nebo nemovitosti.

Některým na investice nezbývá

Jen 24 procent Čechů (Slováků o něco více) investuje pravidelně. Početná je ovšem i skupina lidí, kteří neinvestují vůbec. „Těch, co neinvestují, je v Česku 44 %, na Slovensku 43 %. Hlavním důvodem jejich zdrženlivosti je pro 59 % Čechů a pro 53 % Slováku nedostatek peněžních prostředků,“ vyplývá z průzkumu. S tím souvisí i zjištění, že přes šedesát procent lidí není schopno odložit měsíčně více než pět tisíc korun. Více než čtvrtina ušetří ani ne tisícovku.

REKLAMA

Pokud se ale něco přece jen podaří odložit, investování nemusí být špatnou volbou, jak s penězi naložit. „Pro investování však stačí i velmi nízké částky. U různých fintechových řešení lze investovat již od 100 korun, u podílových fondů například od 300 korun. Pokud mají lidé zájem se zajistit na důchod, měli by se zaměřit zejména na svůj optimální investiční horizont a začít investovat co nejdříve i s málem, ale pravidelně a využít tak výhod složeného úročení,“ komentuje firma výsledky průzkumu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *