CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

10. 07. 2023

0 komentářů

Prázdniny začínají. Proč nezapomenout na cestovní pojištění?

 

Na cestovní pojištění není radno zapomenout. Zároveň je třeba ověřit si, co pojišťovna kryje v rámci klasického pojištění, a jaké události by bylo třeba připojistit.

Loading



 

Cestovní pojištění: Od komplikací během cesty až k lístkům na kulturu

Na sjednání cestovního pojištění bychom neměli zapomínat, na dovolené doma i v zahraničí může člověka potkat neočekávaná událost. Při volbě pojistných částek je nutné zvážit dopravní prostředek, destinaci i aktivity, ke kterým se na dovolené chystáme.

„Nejčastějším důvodem ke sjednání cestovního pojištění je řešení nenadálých či neočekávaných situací na dovolené, jako jsou různé typy zranění, ztráta dokladů či zavazadel, komplikace na letišti či s automobilem a úrazy při rizikových sportech,“ shrnuje Jan Vlček z fintechu Fabrika. „Asistenční linky pojišťoven prolomí jazykovou bariéru, postarají se o zdraví vás a vašich blízkých a v nejvyšších typech produktu dokonce seženou lístky na kulturní události ve městě, které vůbec neznáte,“ dodává Vlček.

Pokud se chystáte na dovolenou autem, je třeba zvážit připojištění vozu. V zahraničí totiž nemusí postačovat ani havarijní pojištění. „Havarijní pojištění totiž funguje pouze v případě dopravní nehody, na poruchy vozidla se ale často nevztahuje,“ připomíná Vlastimil DivokýERV Evropské pojišťovny. Při pojištění hraje roli také destinace a aktivity, které na dovolené plánujeme podnikat. Na řadu sportů je třeba sjednat si připojištění. Důležitou součástí je i pojištění odpovědnosti.

Oblíbené destinace pro cestu autem

Nejčastějšími destinacemi pro české turisty pro cesty autem jsou Chorvatsko, Itálie, Rakousko a Slovensko. Podle dat ERV Evropské pojišťovny na dovolenou do Chorvatska v loňském roce vyrazilo skoro 850 tisíc Čechů, letos by jich mohl být milion. Do Itálie se vypravilo více než půl milionů Čechů, do Rakouska skoro 330 tisíc a na sousední Slovensko více než 630 tisíc. V době pandemie covidu se lidé naučili trávit dovolenou i v České republice.

REKLAMA

„Většina starších aut má sjednané pouze povinné ručení, u kterého není asistence v zahraničí žádná nebo jen základní. I majitelé vozů s havarijním pojištěním často zjistí, že nemají sjednánu dostatečnou autoasistenci, natož pak pro situace v zahraničí,“ varuje Vlastimil Divoký. Před cestou do zahraničí by tak bylo třeba ověřit si asistenční služby.

Odtahová služba vyjde zákazníka většinou okolo 20 korun za kilometr ujetý nejen při odtahu samotném, ale i cestě odtahového vozidla tam a zpět. Do ceny se může promítnout také mýtné. „V minulém roce jsme v ERV Evropské řešili například odtah osobního vozu z chorvatského Šibeniku. Odtah osobního rodinného vozidla vyšel na 46 tisíc korun. Podobný případ jsme řešili v Itálii. Od Lago di Garda odtah vyjde zhruba na 38 tisíc korun,“ uvádí Divoký.

Připojištění pro rizikové aktivity

Evropský průkaz pojištěnce nekryje ani v rámci EU plné náklady za ošetření a hospitalizaci. K úrazům může dojít při rizikových sportech jako je potápění, sportovní rybolov, ale jízda na skútru nebo plachtění. „Mezi nejoblíbenější země dlouhodobě patří Řecko, Egypt, Turecko, Tunisko, Bulharsko, Chorvatsko, Španělsko a Itálie,“ uvádí mluvčí Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Podle dat pojišťovny UNIQA, s níž loni vycestovalo skoro 1,2 milionu osob, si připojištění rizikových sportů sjednalo méně než 10 % z nich. „Naše klientka byla v listopadu na dovolené na Bali. Po nehodě na skútru u ní musela být bohužel provedena nadkolenní amputace. Náklady na ošetřování a operaci činily asi 1,5 milionů korun, stejnou cenu měl transport postižené zpět domů na speciálním stretcherovém lehátku v linkovém letu s odborným doprovodem. Náklady se tak vyšplhaly na necelé 3 miliony korun,“ uvedla Eva Svobodová z UNIQA. S ohledem na to, že klientka měla sjednané pojištění, pojišťovna za ni vše uhradila.

Připojištění storna

Připojištění storna je možné sjednat na cesty do zahraničí, ale i na dovolenou strávenou v tuzemsku. Důležité je pohlídat si termíny sjednání připojištění. Existují i situace, na které se připojištění nevztahuje. Naproti tomu je lze využít i u sportovních a jazykových kurzů nebo dětských táborů. Právě děti trpí častěji různými nemocemi, sjednání připojištění storna tak může ušetřit nemalé peníze.

REKLAMA

Standardně se pojištění storna vztahuje na náhlé zdravotní důvody, anebo zmeškání letu z důvodu dopravní nehody.

„U pojišťovny Uniqa je toto pojištění navíc rozšířeno i o takzvané vztahové události, jako je kupříkladu rozvod, obdržení výpovědi z práce, nesložení maturitní či závěrečné zkoušky, onemocnění či úraz mazlíčka anebo zrušení plánované svatby,“ uvádí Eva Svobodová z UNIQA. Na zrušení dovolené nebo její neschválení ze strany zaměstnavatele se však pojištění nevztahuje.

Podle Vlastimila Divokého z ERV Evropské pojišťovny si řada lidí plete cestovní pojištění a pojištění storna. „Zjednodušeně se dá říci, že pojištění storna chrání klienty v době před odcestováním a cestovní pojištění začíná fungovat právě v momentu zahájení cesty nebo překročení státní hranice ČR“ uvádí Divoký. „Někteří klienti se však mylně domnívají, že pojištění storna lze využít i v případě, kdy se jim na dovolenou prostě jen nechce jet. Stejně tak není možné stornovat dovolenou, na které již klient je a část z ní absolvoval,“ dodává.

Pojistné krytí činí u řady pojišťoven 80 %, zbývajících 20 % je spoluúčast. Existují již ale i varianty 100% krytí. „Právě stoprocentní varianta akcelerovala oblibu tohoto pojištění. Můžeme říci, že mezi roky 2019 a 2022 evidujeme o tento druh pojištění nárůst zájmu přes 450 procent. A ten nepolevuje ani letos,“ říká Eva Kratochvílová, manažerka cestovního pojišťoven v Generali České pojišťovně. 

Cestovní pojištění lze sjednat online

Cestovní pojištění nebo připojištění je možné sjednat online například z mobilního telefonu. Na trhu existuje řada srovnávačů. Mezi nejnější kalkulačky patří YesPojisteni.cz, kterou nedávno představila Fabriky. V prvním kroku si klient sám volí, zda má zájem o dlouhodobé nebo krátkodobé pojištění.

„Ve výběru zemí stačí zadat i turistickou oblast či ostrov a my si místo sami přiřadíme k dané cílové zemi dle sazebníků pojišťoven, vysvětluje Jan Vlček z Fabriky. Klient v nabídkové kartě snadno rozpozná, na co je pojištěn v základu, a co je součástí připojištění. „Po dokončení smlouvy má klient k dispozici možnost si ihned stáhnout všechny dokumenty, posléze mu ještě jednou přijdou do e-mailu,“ dodává Vlček.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *