Úterý 21. září. Svátek má Matouš.

Na akciových trzích panuje mrtvá nálada

Investice 10.01.2017 | 19:05 0 Komentářů

Dnešní obchodování na evropských trzích nepřineslo velké změny. Index Stoxx 600 po ranním propadu o 0,4 % prakticky všechny ztráty vymazal a několik desítek minut před koncem seance se pohybuje v blízkosti včerejšího zavíracího kurzu. Dnešním tahounem byly jednoznačně komoditní společnosti, jejichž akcie dnes vyskočily o 1,1 %, nicméně jejich zisky kompenzovaly utility (-1,0 %) nebo finanční domy (-0,4 %). Nové rekordy zaznamenává britský index FTSE 100, který si dnes polepšil o další půl procento. Od začátku roku si britské akcie připsaly již 1,8 %.

Ani americké akcie nevstoupily do dnešní seance výraznějšími pohyby. Zisky a ztráty jednotlivých sektorů se pohybují do 0,8 %, když nejhůře vyvíjejícím se odvětvím jsou realitní developeři (-0,8 %). Naopak s půlprocentním ziskem otevřely průmyslové podniky a finanční domy.

Pražský parket dnes uzavřel se ztrátou jednoho procenta. Osamoceným vojákem v poli, který udržel hlavu vzhůru, byla Fortuna, jejíž akcie si polepšily o 0,8 %. Ostatní tituly skončily v červeném, z nichž nejhůře se dařilo mediální společnosti CME (-1,9 %), Erste (-1,8 %) nebo Stock Spirits (-1,7 %). Likérka by měla během zítřka zveřejnit tržby za čtvrtý kvartál loňského roku.

MIROSLAV FRAYER
Akciový analytik